Ziua universal a iei

unnamedÎn colaborare cu creatoarea de modă Stela Cârțână și având drept partener Primăria Brașov, Muzeul de Etnografie, a sărbătorit în ziua de 24 iunie 2014, printr-o prezentare de modă, ZIUA UNIVERSALĂ A IEI.

Prezentarea de modă a fost urmarea unei invitații primite de la comunitatea La Blouse Roumaine, care începând cu anul 2013 a propus ca ia romanească să fie în prim plan într-o anumita zi și anume ziua de de 24 iunie.

În cadrul prezentării de modă au fost aduse în fața publicului atât creații tradiționale, ii din tezaurul muzeului cât și colecția citadină, creație a designer-ului Stela Cârțână, inspirate din acest fond tradițional.

Evenimentul special a avea loc în Piața Sfatului, în jurul fântânii arteziene. Aici tradiționalul s-a împletit cu creativitatea contemporană.

 

Lansarea volumului etno.brasov.ro nr 4-5

etnobrasov_00

Volumul etno.brasov.ro nr. 4-5 continuă seria revistei de specialitate, apărută ca periodic al Muzeului de Etnografie Braşov, cu editarea a două numere care corespund intervalului de timp 2006 – 2008 şi 2009 – 2010.

Prima perioadă se referă la intervalul în care echipa de etnografi şi conservatori au finalizat reorganizarea Muzeului Etnografic ,,Gh. Cernea" din Rupea volumul de faţă reflectând acest aspect prin prezentarea metodologiei de lucru, a proiectului tematic, criteriilor care au stat la baza constituirii noului muzeu.

Volumul continuă, în următoarele capitole cu restituirea materialelor din teren, culese cu ocazia proiectului naţional de cercetare "Sate contemporane din România - deschideri spre Europa", desfăşurat în perioada 2006-2007, aplicaţia având în vedere materiale care se referă la memoria colectivă a satelor Mândra şi Hălmeag şi cu prezentarea activitatii muzeului din perioada 2009 – 2010, care s-a concentrat pe demersul expozitional in vederea deschiderii Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului, si include doua articole privind restaurarea patrimoniului muzeal.

Recenziile referitoare la editarea primului volum din seria „Saşii despre ei înşişi /Die Siebenburger Sachsen uber sichst selbst", prin care s-a demarat activitatea de valorificare a cercetărilor de urgenţă din satele săseşti depopulate, arată importanţa acestui material etnologic unic şi încheie această publicaţie.

   

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON