Junii Braşovului şi albumul lor de familie

junii_brasoveni_si_albumul_lor_de_familie_00

Junii Braşovului şi albumul lor de familie. Consemnează Iosif Iepure

Expoziţia „Junii Braşovului şi albumul lor de familie" deschisă, la Muzeul de Etnografie, în perioada martie 2011 - aprilie 2012, urmăreşte prezentarea principalelor secvenţe ceremoniale din cadrul obiceiului Junilor, evidenţiind rolul activ jucat de Junii Tineri care într-o perioada de 10 zile, din ziua de Blagoveştenie până în Duminica Tomii, traversează, prin intermediul întregului ritual, anul calendaristic.

Obiceiul îşi are originea în mentalitatea de tip tradiţional, după care grupul de tineri are funcţie augurală, îndeplinind ritualuri de fertilitate şi de iniţiere a flăcăilor, de trecere dintr-o categorie de vârstă în alta.

Este surprinsă de asemenea originalitatea acestui obicei care constă în mutiplicarea Junilor Tineri în mai multe grupuri de bărbaţi căsătoriţi care au început să aibă rolul de reprezentanţi ai zonelor din Şchei, cu atribuţii civice de solidarizare a comunităţii româneşti. Îi numim pe Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Albiori, Junii Roşiori şi Junii Braşovecheni, are căror costume sunt prezente în expunere.

Toate aceste aspecte au fost documentate şi au primit un plus de valoare prin materialele / consemnările din arhiva scheianului Iosif Iepure, om ce a fost dedicat păstrarii obiceiurilor vechi româneşti şi a transmis timp de zeci de ani, atitudini şi practici de învaţare celor mai tineri.

Vezi mai multe detalii...


Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON