Sărbători şi obiceiuri culinare
 
Muzeul de Etnografie Brașov
 
Comunitate de tip rural, profund tradiţională, influenţată de mediul urban, prin comportament, cultură şi educaţie, Şcheiul s-a dezvoltat într-o lume de sorginte tradiţională şi totuşi modernă ca viziune.
Modul de viaţă şi alimentaţie al braşovenilor s-a răsfrânt şi asupra şcheienilor, cunoscând o mare diversitate, în funcţie de anotimpuri, de posturile religioase, de „zilele de dulce”, de unele sărbători sau evenimente survenite în familie: botez, nuntă, petreceri etc.
Aflaţi la intersecţia drumurilor comerciale şi a influenţelor venite atât din centrul Europei, cât şi din spaţiul balcanic, şcheienii, oameni gospodari, cu grădini şi vite, unii economi de oi, alţii negustori, erau atenţi la ceea ce înseamnă “arta culinară”. Contactul cu o serie de practici, obiceiuri şi tradiţii gastronomice aparţinând altor culturi a îmbogăţit arta culinară, de care beneficiem şi astăzi.
Cercetarea condiţiilor istorice care au adus inovaţii gastronomice este una necesară, întrucât „progresele” bucătăriei din Șcheii Brașovului indică și gradul de emancipare a unei comunități.