În perioada octombrie – decembrie 2020, Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României, organizează expoziția Luxul necesar. Accesorii şi podoabe de mireasă, care va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 24 octombrie 2020, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Pţa Sfatului nr. 15.
 
În arealul multietnic din sud-estul Transilvaniei aparținând județului Brașov în care sunt incluse zone cu identități proprii: Țara Bârsei, Țara Oltului și Podișul Târnavelor cu subzona Rupea, au interferat românii, saşii, maghiarii, respectiv ceangăii, aceştia din urmă concentraţi în Ţara Bârsei. Zona Țării Bârsei s-a distins printr-un peisaj cultural dominat de prezența Brașovului cu o îndelungată tradiție meșteșugărească și comercială încă din perioada medievală târzie.
Expoziţia pune accent pe costume de mireasă româneşti, săseşti, ceangăieşti din toate aceste zone etnografice, o construcție vestimentară compusă dintr-o multitudine de accesorii simbolice care transmit un mesaj non-verbal. Sunt reconstituite costume din localităţile Vlădeni, Cristian, Fântâna, Apaţa, Avrig, Săcele, precum şi o scenă de nuntă din Şcheii Braşovului.
Influența mediului urban, cu produse importate (postavuri fine, mătăsuri, panglici) sau cele realizate în atelierele meșteșugărești (pânză fină, batist, barchet, bumbi, paftale, ace de păr, cingători) a adus luxul și fastul orășenesc în comunitatea rurală.
Înmagazinând o mare cantitate de manoperă specializată și materiale scumpe, asociate cu un decor elaborat, piesele de îmbrăcăminte purtate în special de mirese și femeile tinere au devenit obiecte de mare valoare. Prezența lor în costum era normată de obligativitatea respectării ritualului pre și post marital, ceea ce a dus la perpetuarea anumitor accesorii de îmbrăcăminte din generație în generație, ele devenind un lux necesar.
În expoziţie sunt incluse piese vestimentare fastuoase, de influenţă balcanică, cum ar fi o piesă vestimentară purtată de mireasă din pânză de mătase brodată cu fir auriu şi paiete (sf. sec. XIX), o haină femeiască de ceremonial din postav fin decorat cu mătase, fir metallic şi mărgele colorate numită Pipiri (sf. sec. XVIII – înc. sec. XIX), precum şi un costum femeiesc din Şcheii Braşovului aparţinând familiei domnitorului Mihail Sturza (prima jum. sec. XIX).
 
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului nr. 15 de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00.