Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați expoziția „Icoana pe sticlă – expresie a artei țărănești”, deschisă la sediul din B-dul Eroilor, nr. 21A, în perioada decembrie 2024 – februarie 2025.
Expoziția cuprinde icoane pictate pe dosul sticlei, din colecția Muzeului de Etnografie Brașov, realizate pe parcursul veacului al XIX-lea și în primul sfert al celui următor în centrul de iconari din Șcheii Brașovului. Tematica este diversă, cuprinzând aproape toate subiectele iconografice cu largă circulație, de la scene cristologice sau din viața Maicii Domnului până la bogata galerie a sfinților protectori.
Icoanele pictate pe dosul sticlei erau așezate în casele țăranilor ,,cu frică de Dumnezeu”, pe pereții din odaia ,,cea bună”. Suprafața ondulată a glajei crea pe chipurile sfinților o licărire cristalină neobișnuită. Aceste obiecte sacre, în fața cărora părinții și copiii îngenuncheau pentru rugăciune, au fost reprezentările gândirii și imaginației zugravilor-iconari care au transpus în arta lor credințele și superstițiile satului românesc și concepțiile acestuia asupra ,,lumii nevăzutului”. Din credința nemărginită în universul celest și din dorința de a-l avea cât mai aproape, în urmă cu două veacuri, în Șcheii Brașovului s-a dezvoltat unul dintre cele mai importante centre de icoane pictate pe sticlă din Transilvania.
Curator,
muzeograf Cristina Tănase