Muzeul de Etnografie Brașov deschide marți, 7 mai 2024, la orele 17:00, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, expoziția temporară „Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul Junilor”.
Vizitatorii vor putea afla informații despre tradițiile din perioada pascală ale Junilor brașoveni: parastasul Junilor organizat în duminica Floriilor, obiceiul „stropitului” practicat a doua zi de Paști și „Aruncatul în țol”, din Săptămâna Luminată.
Junii din Șchei și din Brașovechi au dedicat ziua de Florii cinstirii și pomenirii junilor care au trecut la cele veșnice. Astfel, toți Junii, exceptând grupul Junilor Tineri, organizează câte un parastas. Un element specific al slujbei de pomenire este faptul că fiecare societate de Juni vine cu propriul său pomelnic, scris pe un caiet vechi, iar în mod excepțional preoții nu citesc doar prenumele răposatului ci și numele. După pomenire, preotul binecuvântează și sfințește colivele mari, realizate din 12 kg de grâu, decorate cu simbolurile și inițialele grupurilor de Juni și coșurile cu bucate în care sunt căpețele, mere, nuci și o sticlă de vin.
„Mersul cu stropitul”, cunoscut și ca „Mersul Junilor după ouă roșii”, este practicat și astăzi în a doua zi de Paști, când Junii Tineri colindă pe la casele cu fete, unde sunt primiți de gazde cu ouă roșii, cozonac și un pahar cu băutură iar fetele le prind flori, pe laibăre și spențele.
„Aruncatul în țol”, o veche tradiție a Junilor Tineri, s-a păstrat până în zilele noastre și are loc în Săptămâna Luminată; este un vechi ritual de confirmare în ceata feciorilor sau a junilor, care a devenit, în timp, o probă de încercare a curajului și a bărbăției.
Amenajarea expozițională prezintă atât costume din Șcheii Brașovului, reconstituirea unui interior de casă din Șchei, cât și elemente din recuzita de ceremonial, cum ar fi lente, buzdugane sau pălării și căciuli cu însemnele Junilor.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați expoziția Comerțul oriental în Transilvania – Negustorii „greci” din Brașov, ce va avea loc la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15.

Expoziția se dorește a fi o poveste în imagini despre negustorii „greci” care secole de-a rândul au aprovizionat Transilvania cu mărfuri orientale, totodată, vă va oferi posibilitatea să admirați costume tradiționale grecești.

Însemnătatea acordată de principii Transilvaniei veniturilor încasate de fisc în urma comerțului de tranzit desfășurat de negustorii sud-dunăreni, de asemenea, interesul aceleiași puteri în a limita monopolul exercitat de breslele locale au condus la crearea unui cadru favorabil desfășurării activității respectivilor comercianți. Mai mult, prin importantele legături pe care aceștia le aveau în întregul Orient și sud-estul Europei, ei au devenit deosebit de utili în organizarea comerțului extern al principatului. Sunt motivele care au făcut ca Transilvania să fie din ce în ce mai des frecventată de negustorii „greci”, fapt care a condus, în cele din urmă, la organizarea lor în Companiile de comerț de la Sibiu și Brașov.

Muzeul de Etnografie Brașov, în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, vă invită vineri, 12 ianuarie, la ora 13:00, la vernisajul expoziției „Broderii și accesorii în costum și textile”, deschisă la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” aflat pe Str. Mihai Viteazul , Nr.1, Făgăraș. 

Expoziția „Broderii și accesorii în costum și textile” se dorește a fi o incursiune în lumea costumelor tradiționale de ceremonial și a textilelor decorative. Vestimentația, dincolo de rolul ei funcțional, îndeplinea și anumite funcții ritualice, stabilind totodată apartenența la o anumită etnie, categorie socială sau statut. Observând ornamentica bogată a acestora putem urmări, coborând pe firul timpului, modificările și influențele urbane care au marcat costumul tradițional. Amenajarea expozițională aduce în prim plan și accesoriile și podoabele specifice costumului de mireasă din zona Rupea, Viscri, Apața.

Totodată, expoziția prezintă diversitatea textilelor de interior, ca reflexie a mentalității asupra habitatului, în funcție de epocă, de personalitatea fiecărei familii sau de zonă.

Vă invităm să fiți alături de noi la acest eveniment!

Muzeul de Etnografie Brașov deschide joi, 21 decembrie 2023, ora 14:00 la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția temporară „Obiceiuri de Crăciun din Zona Rupea și împrejurimi”.

Expoziția prezintă trei obiceiuri specifice Nașterii Domnului, reprezentative pentru satul tradițional: colindatul cu Steaua, mersul cu Irozii și colindatul feciorilor cu Turca.

Alături de prezentarea acestor obiceiuri, expoziția aduce în atenția publicului  elemente de recuzită ritualică dar și piese vestimentare specifice atât satelor din Zona Rupea cât și localității Comăna de Sus.

Invitați speciali în cadrul evenimentului vor fi membrii comunității  din  Rupea, Crihalma și Comăna de Sus. Feciorii din Comăna de Sus vor aduce cu ei colindele tradiționale, specifice satului lor.  

 

Vă invităm să fiți alături de noi la acest eveniment!

Muzeul de Etnografie Brașov deschide astăzi, 10 noiembrie 2023, ora 17.00, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, o nouă expoziție temporară, intitulată „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea”.

Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate cămăși femeiești și bărbătești din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al zonei Rupea. Vor putea fi admirate cămăși din localități precum Mateiaș, Paloș, Viscri, Racoș, Drăușeni sau Ungra.

Dintre riturile de trecere din ciclul vieții, în zona Rupea se evidențiază „nunta cu călărași”, un ansamblu de acte ritualice, deosebit de complexe prin semnificațiile lor, care antrenează întreaga comunitate. Fiecare dintre actanții principali poartă piese vestimentare cu evidente delimitări de statut.

În acest sens, în cadrul expoziției este reconstituită o scenă de nuntă din localitatea Fântâna, un cadru sugestiv unde sunt prezentate costume ritualice, respectiv mireasa cu „borte” și „păuni” care poartă două cămăși, una de fată cu „fodori” (volan) și una de femeie, mirele cu „vâstră”, cămașă cu „bențe” (manșete) și pieptar brodat, precum și nănașa, care poartă ia de nevastă cu „pui peste umere” și „pumnași întorși”, iar pe cap „vălitoarea cu ace” și înfășurată cu „brobodelnic”.

Vă așteptăm!

Muzeul de Etnografie

Expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, la Muzeul de Etnografie Brașov

În data de 26 septembrie 2023, a fost deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov Bd. Eroilor nr. 21A, expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”.

Proiectul expozițional întrunește obiecte de patrimoniu din 12 muzee și colecții din țară, respectiv Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei Iași, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei ”Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colecția Etnografică „Marius Matei”, Muzeul de Etnografie Brașov.

Expoziția cuprinde elemente de costum și obiecte de podoabă provenind din diverse zone etnografice, care poartă cu ele amprenta locurilor și poveștile unor oameni remarcabili.

Expoziția este însoțită de un ziar, oferit tuturor vizitatorilor, și intitulat sugestiv, „Z.Meu” Ziarul de muzeu, care oferă cititorului povestea din spatele obiectelor expuse.

La vernisaj au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor partenere, Domnul Dr. Virgil Nițulescu – Manager și Silviu Ilea – muzeograf în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, Domnul Dr. Costin Croitoru, Managerul Muzeului Brăilei ”Carol I”, Dana Câmpean – muzeograf și expert în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Daniela Șendroiu – muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, precum și reprezentanți ai instituțiilor culturale din Brașov și membre ale Șezătorii din Șcheii Brașovului.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită duminică, 10  decembrie 2023, orele 16:00, la vernisajul expoziției temporare „Lumea mărgelelor”, care va avea loc la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15.

Expoziția este realizată în parteneriat cu membre ale grupului „Lumea Mărgelelor – Beaders World” și prezintă 80 de lucrări complexe, realizate din mărgele Miyuki și pietre semiprețioase, create și executate de 19 artiste “mărgelane” pasionate, din toată România, dar și din Italia sau Anglia. Tematica pieselor este bogată, astfel regăsim în expoziție compoziții originale, coliere de inspirație etnică și istorică – culturile Vădastra și Cucuteni, dar și replici fidele ale unor accesorii “flapper” din anii ’20, aflate în colecții particulare din străinătate.

 Tehnicile utilizate sunt diverse: broderie și țesut cu mărgele, beading, square stitch, peyote, soutache etc. În spatele acestor lucrări se ascund ani de experiență și multe ore de lucru.

În cadrul expoziției se pot admira lucrările artiștilor: Renate Agape (Italia), Roxana Băcilă (Sibiu), Maria Caia (Rozavlea, Maramureș), Constantin Rodica (București), Maria Drăgan (Ploiești), Luisa Georgescu (Constanța), Marcelia Gherheș (Sibiu), Florentina Hangu (București), Camelia Gurgu (Anglia), Mariana Imbrea (Focșani), Epșen Memet (Constanța), Nelly Maftei (Constanța), Maria Mitroi (Vulcan), Mihaela Pănoiu (București), Cristina Pătrățanu (Italia), Lili Popa – (București), Aranka Szabo (Crizbav) Alina Tănasă (București), Floarea Truța – (Bilbor, Mureș).

Vă așteptăm cu drag să descoperiți aceste impresionante accesorii la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului până la sfârșitul lunii februarie, de miercuri până duminică în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Muzeul de Etnografie Brașov vernisează în data de 8 noiembrie 2023, orele 18,00 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (Piața Sfatului, nr. 15) Expoziția „Centenarul Junilor Dorobanți”, eveniment care face parte din Proiectul „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.

Expoziția „Centenarul Junilor Dorobanți” este prilejuită de sărbătorirea celor 100 de ani de la înființarea Societății Junilor Dorobanți și aduce în fața publicului patrimoniul intangibil brașovean reflectat prin unicitatea și bogăția costumelor, tradițiilor și obiceiurilor comunității românești din Scheii Brașovului. Astfel, expoziția întrunește obiecte de patrimoniu din colecțiile Muzeului de Etnografie Brașov și colecții particulare și fotografii ale Junilor Dorobanți îmbrăcați în hainele lor tradiționale.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Muzeul de Etnografie Brașov (B-dul Eroilor, nr. 21A) vă invită în perioada 26 septembrie – 18 octombrie 2023, să vizitați Expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”.

Proiectul expozițional întrunește obiecte de patrimoniu aparținând următoarelor muzee și colecții din România: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei Iași, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colecția Etnografică „Marius Matei”, Muzeul de Etnografie Brașov. Expoziția cuprinde elemente de costum și obiecte de podoabă  aparținând mai multor  zone etnografice românești care poartă cu ele amprenta locurilor și poveștile unor oameni remarcabili.  

Expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” a călătorit până în  prezent  în 11 orașe din spațiul românesc, ultimul popas fiind la Muzeul de Etnografie din Brașov. Publicul este așteptat să descopere mesajul identitar pe care aceste obiecte îl transmit și poveștile despre oameni și locuri.    

Expoziția face parte din proiectul „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal de Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.

Marți, 15 august 2023, între orele 13,00 – 20,00, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, invităm publicul la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului, nr 15, să descopere orașul de altădată, moda și cafenelele Brașovului în perioada „Belle Epoque” și la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor, nr. 21A, să pătrundă în atmosfera de sărbătoare a satului transilvănean și să descopere aspecte din viața preotului și învățătorului sătesc. Intrarea este liberă.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită marți, 15 august 2023, orele 16.00, în Piața Sfatului, la spectacolul „Zestrea brașovenilor” pentru a descoperi muzica și dansurile tradiționale ale comunităților etnice brașovene. Pe scenă vor urca ansambluri ce se dedică promovării moștenirii culturale, a tradițiilor și dansurilor Brașovului multicultural: Burzenländer Blaskapelle Kronstadt – Fanfara „Ţara Bârsei”; Ansamblul Folcloric „Măgura” Codlea; Ansamblul săsesc „Die Knospe aus Rosenau”; Ansamblul maghiar „Hajnalcsillag”; Asociația Culturală „Ermis” Brașov; Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” al Casei de Cultură a  Studenților. Publicul este invitat să se alăture artiștilor profesioniști la o demonstrație a Jocului „Brașoveanca” dedicată recuperării și recunoașterii acestui dans aparținând vechii comunități românești din Șchei.

 De asemenea, marți 15 august 2023, între orele 13,00 – 20,00, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, invităm publicul la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului, nr 15, să descopere orașul de altădată, moda și cafenelele Brașovului în perioada „Belle Epoque” și la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor, nr. 21A, să pătrundă în atmosfera de sărbătoare a satului transilvănean și să descopere aspecte din viața preotului și învățătorului sătesc. Intrarea este liberă.

Aceste evenimente poartă numele generic de „Zilele Muzeului de Etnografie Brașov” și se desfășoară în cadrul proiectului „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Muzeul de Etnografie Brașov

 Proiectul ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”

Prezentarea rezultatelor

 

Joi, 20.07.2023, ora 11, la sediul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului din Pța Sfatului nr. 15, va avea loc conferința de presă, de prezentare a rezultatelor proiectului „Pro  patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, implementat în perioada februarie–iulie 2023, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Beneficiar al finanțării a fost  Muzeul de Etnografie Brașov.

Partenerii au fost instituții muzeale și ONG-uri culturale din Brașov și din țară:

  • Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei;
  • Muzeul Național Bran;
  • Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România;
  • Fundația Muzeului Prima Școală Românească;
  • Asociația ERMIS Brașov.

  Obiectivele  proiectului au fost următoarele

  • informarea și instruirea specialiștilor, colecționarilor și a publicului larg interesat despre tehnicile inovatoare de conservare și păstrare a obiectelor de patrimoniu;
  • informarea specialiștilor și a adeținătorilor de colecții cu privire la metoda de conservare prin anoxie (lipsă de oxigen), bazată pe o tehnologie ecologică și care nu afectează în niciun fel obiectele de patrimoniu;
  • crearea unui cadru instituțional de schimb de bune practici și informații între experții în conservare-restaurare din cadrul instituțiilor muzeale;
  • realizarea unei punți de legătură, a unei căi de comunicare între experții în conservare-restaurare din instituțiile muzeale și mediul privat, reprezentat de ONG-uri, asociații culturale, membre ale șezătorilor și colecționari, care dețin bunuri culturale, le valorifică și sunt interesați să le păstreze într-o stare cât mai bună, pentru o perioadă cât mai lungă.
  • realizarea de ateliere, workshop-uri și expoziții dedicate experimentării și prezentării noi metode de tratament curativ prin anoxie.  

 

Descriere activități și rezultate

            Prin cele trei ateliere și două workshop-uri ținute în lunile martie-mai 2023, în Brașov, Cristian, Săcele și Cluj, 62 de specialiști în domeniul conservării și restaurării din instituțiile muzeale din județul Brașov și din țară, de asemenea 60 de membre ale șezătorilor, colecționari și păstrători de tradiții, au participat la experimente interactive de conservare curativă cu ajutorul instalației de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) deținută de Muzeul de Etnografie Brașov. 

Proiectul a avut ca rezultat cultural o expoziție unicat, intitulată „Conservând patrimoniul celorlalți”, dedicată prezentării noii tehnologii și a gamei largi de obiecte de colecție care pot beneficia de conservarea curativă în mediul anoxic.

În expoziție au fost prezentate peste 180 de obiecte din colecțiile instituțiilor muzeale, ONG-urilor și colecționarilor care s-a alăturat proiectului, ele au fost  selectate din cele peste 500 de piese de natură organică tratate prin conservarea prin anoxie în cadrul atelierelor.

Astfel pe durata expoziției au putut fi  admirate piese de mobilier, lăzi de zestre, icoane, cojoace, costume tradiționale, accesorii, podoabe, piese textile de interior precum și o serie de documente și cărți vechi.

O categorie aparte de bunuri tratate în atelierele de conservare din cadrul proiectului a fost reprezentată de obiectele și textilele arheologice din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, extrase din cripta grofilor Joșika din Luna (Cluj).  

            Unicitatea proiectului este reprezentată de faptul că s-a adresat în egală măsură specialiștilor și deținătorilor de colecții și bunuri de patrimoniu cultural mobil, încercând să faciliteze schimbul de informații și de bune practicii între specialiști din muzee și deținătorii de colecții și să prezinte pentru specialiști și publicul larg avantajele unei tehnologii de top în plan european și mondial, deja utilizată în muzee ca Luvru, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului.

 

Proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a fost în valoare de 110.940 lei.

 

Manager

Alexandru Stănescu

O expoziție unicat se deschide miercuri, 14 iunie, orele 18.00 la Muzeul Civilizației Urbane!

Expoziția intitulată: „Conservând patrimoniul celorlalți” este dedicată prezentării unor obiecte de colecție, conservate printr-o tehnică inovatoare, non-invazivă!

 

Ce se poate admira?
Vor fi prezentate publicului costume tradiționale, piese de mobilier, carte veche, vederi, hărți și documente din colecții private și publice, tratate curativ în mediu anoxic.

 

Expoziția este deschisă în lunile iunie-iulie 2023 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și face parte din proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Tratamentul în mediu anoxic al obiectelor de patrimoniu reprezintă o tehnologie de ultimă oră, inovatoare, non invazivă, ecologică și fără pericole sau urmări pentru personalul din compartimentul de conservare și restaurare. Instalațiile de conservare curativă în mediu anoxic sunt folosite cu succes de muzee și biblioteci de mare prestigiu ca Luvru, Muzeul din Cairo și Biblioteca Apostolica Vaticana și în premieră la Brașov, în Muzeul de Etnografie.

 

În acest an Muzeul de Etnografic Brașov în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Primei Școli Românești și Asociația ERMIS Brașov a implementat un proiect de schimb de bune practici între specialiștii din muzee și deținătorii de patrimoniu din mediu public și privat. Proiectul a avut ca principal obiectiv prezentarea unei tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private, prin organizarea de workshop-uri și ateliere interactive.

Expoziția se adresează publicului larg, dar și colecționarilor, deținătorilor de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, care dețin cunoștințe în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar sunt interesate să afle cum se poate păstra un obiect de colecție în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.

 

Proiectul a creat o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte.

LADA BRAŞOVENEASCĂ

Muzeul de Etnografie Brașov va găzdui vineri, 26 mai 2023, de la orele 17.00, conferința dedicată lăzilor de zestre din Țara Bârsei ”Lada Brașovenească”.

Pasionată de tradițiile poporului nostru, îndeosebi de pictura pe lemn, Manuela Ivan va prezenta lada brașovenească, de la începuturile ei: când a apărut în Țara Bârsei, cine sunt cei ce au realizat-o, documente istorice ce atestă existența acestui tip de lăzi, breslele meșteșugărești care le-au făurit, care a fost perioada de înflorire a acestui tip de ladă, cât și perioada de declin și cauzele acestuia. Totodată sunt prezentate materialele folosite în realizarea lăzii, modul de construire a acesteia, tehnica de pictură, culori folosite, motive florale, compoziția florală în sine, gradul de răspândire a acestor lăzi, cât și aria geografică în care a apărut lada brașovenească. Există de asemenea amprente lăsate de lada brașovenească și în domeniul artei și al literaturii.

Între mobilele vechi destinate păstrării hainelor, cea mai răspândită și care a existat în locuințele țărănești mai multă vreme, este lada de zestre. Aceasta a fost cunoscută încă din antichitate, fiind utilizată pentru păstrarea diferitelor obiecte. Simplă și utilitară în faza originară, cu vremea a fost ornamentată și așezată – până la apariția dulapului – la loc de cinste în casa dinainte sau în camera curată a locuinței țărănești. Din secolul al XVIII-lea a pătruns în casele românești din Tara Bârsei un nou tip de ladă sau tron pentru păstrarea hainelor, cunoscut sub numele de ladă de Brașov sau ladă brașovenească, confecționată de tâmplari și ornamentată prin vopsire cu decor floral policrom.

Lada brașovenească este un simbol al Brașovului care trebuie cunoscut și dus mai departe, în forma ei originală, pură, pentru a ne păstra tradițiile și autenticitatea.

 

Accesul la eveniment se va face în limita locurilor disponibile.

Skip to content