Muzeul de Etnografie Brașov vernisează în data de 8 noiembrie 2023, orele 18,00 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (Piața Sfatului, nr. 15) Expoziția „Centenarul Junilor Dorobanți”, eveniment care face parte din Proiectul „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.
Expoziția „Centenarul Junilor Dorobanți” este prilejuită de sărbătorirea celor 100 de ani de la înființarea Societății Junilor Dorobanți și aduce în fața publicului patrimoniul intangibil brașovean reflectat prin unicitatea și bogăția costumelor, tradițiilor și obiceiurilor comunității românești din Scheii Brașovului. Astfel, expoziția întrunește obiecte de patrimoniu din colecțiile Muzeului de Etnografie Brașov și colecții particulare și fotografii ale Junilor Dorobanți îmbrăcați în hainele lor tradiționale.
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzeul de Etnografie Brașov (B-dul Eroilor, nr. 21A) vă invită în perioada 26 septembrie – 18 octombrie 2023, să vizitați Expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”.
Proiectul expozițional întrunește obiecte de patrimoniu aparținând următoarelor muzee și colecții din România: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei Iași, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colecția Etnografică „Marius Matei”, Muzeul de Etnografie Brașov. Expoziția cuprinde elemente de costum și obiecte de podoabă aparținând mai multor zone etnografice românești care poartă cu ele amprenta locurilor și poveștile unor oameni remarcabili.
Expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” a călătorit până în prezent în 11 orașe din spațiul românesc, ultimul popas fiind la Muzeul de Etnografie din Brașov. Publicul este așteptat să descopere mesajul identitar pe care aceste obiecte îl transmit și poveștile despre oameni și locuri.
Expoziția face parte din proiectul „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal de Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.
Marți, 15 august 2023, între orele 13,00 – 20,00, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, invităm publicul la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului, nr 15, să descopere orașul de altădată, moda și cafenelele Brașovului în perioada „Belle Epoque” și la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor, nr. 21A, să pătrundă în atmosfera de sărbătoare a satului transilvănean și să descopere aspecte din viața preotului și învățătorului sătesc. Intrarea este liberă.
Muzeul de Etnografie Brașov vă invită marți, 15 august 2023, orele 16.00, în Piața Sfatului, la spectacolul „Zestrea brașovenilor” pentru a descoperi muzica și dansurile tradiționale ale comunităților etnice brașovene. Pe scenă vor urca ansambluri ce se dedică promovării moștenirii culturale, a tradițiilor și dansurilor Brașovului multicultural: Burzenländer Blaskapelle Kronstadt – Fanfara „Ţara Bârsei”; Ansamblul Folcloric „Măgura” Codlea; Ansamblul săsesc „Die Knospe aus Rosenau”; Ansamblul maghiar „Hajnalcsillag”; Asociația Culturală „Ermis” Brașov; Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” al Casei de Cultură a Studenților. Publicul este invitat să se alăture artiștilor profesioniști la o demonstrație a Jocului „Brașoveanca” dedicată recuperării și recunoașterii acestui dans aparținând vechii comunități românești din Șchei.
De asemenea, marți 15 august 2023, între orele 13,00 – 20,00, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, invităm publicul la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului, nr 15, să descopere orașul de altădată, moda și cafenelele Brașovului în perioada „Belle Epoque” și la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor, nr. 21A, să pătrundă în atmosfera de sărbătoare a satului transilvănean și să descopere aspecte din viața preotului și învățătorului sătesc. Intrarea este liberă.
Aceste evenimente poartă numele generic de „Zilele Muzeului de Etnografie Brașov” și se desfășoară în cadrul proiectului „Moștenirea culturală brașoveană”, finanțator principal Primăria Municipiului Brașov, cofinanțator Consiliul Județean Brașov.
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzeul de Etnografie Brașov
Proiectul ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”
Prezentarea rezultatelor
Joi, 20.07.2023, ora 11, la sediul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului din Pța Sfatului nr. 15, va avea loc conferința de presă, de prezentare a rezultatelor proiectului „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, implementat în perioada februarie–iulie 2023, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Beneficiar al finanțării a fost Muzeul de Etnografie Brașov.
Partenerii au fost instituții muzeale și ONG-uri culturale din Brașov și din țară:
- Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei;
- Muzeul Național Bran;
- Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România;
- Fundația Muzeului Prima Școală Românească;
- Asociația ERMIS Brașov.
Obiectivele proiectului au fost următoarele
- informarea și instruirea specialiștilor, colecționarilor și a publicului larg interesat despre tehnicile inovatoare de conservare și păstrare a obiectelor de patrimoniu;
- informarea specialiștilor și a adeținătorilor de colecții cu privire la metoda de conservare prin anoxie (lipsă de oxigen), bazată pe o tehnologie ecologică și care nu afectează în niciun fel obiectele de patrimoniu;
- crearea unui cadru instituțional de schimb de bune practici și informații între experții în conservare-restaurare din cadrul instituțiilor muzeale;
- realizarea unei punți de legătură, a unei căi de comunicare între experții în conservare-restaurare din instituțiile muzeale și mediul privat, reprezentat de ONG-uri, asociații culturale, membre ale șezătorilor și colecționari, care dețin bunuri culturale, le valorifică și sunt interesați să le păstreze într-o stare cât mai bună, pentru o perioadă cât mai lungă.
- realizarea de ateliere, workshop-uri și expoziții dedicate experimentării și prezentării noi metode de tratament curativ prin anoxie.
Descriere activități și rezultate
Prin cele trei ateliere și două workshop-uri ținute în lunile martie-mai 2023, în Brașov, Cristian, Săcele și Cluj, 62 de specialiști în domeniul conservării și restaurării din instituțiile muzeale din județul Brașov și din țară, de asemenea 60 de membre ale șezătorilor, colecționari și păstrători de tradiții, au participat la experimente interactive de conservare curativă cu ajutorul instalației de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) deținută de Muzeul de Etnografie Brașov.
Proiectul a avut ca rezultat cultural o expoziție unicat, intitulată „Conservând patrimoniul celorlalți”, dedicată prezentării noii tehnologii și a gamei largi de obiecte de colecție care pot beneficia de conservarea curativă în mediul anoxic.
În expoziție au fost prezentate peste 180 de obiecte din colecțiile instituțiilor muzeale, ONG-urilor și colecționarilor care s-a alăturat proiectului, ele au fost selectate din cele peste 500 de piese de natură organică tratate prin conservarea prin anoxie în cadrul atelierelor.
Astfel pe durata expoziției au putut fi admirate piese de mobilier, lăzi de zestre, icoane, cojoace, costume tradiționale, accesorii, podoabe, piese textile de interior precum și o serie de documente și cărți vechi.
O categorie aparte de bunuri tratate în atelierele de conservare din cadrul proiectului a fost reprezentată de obiectele și textilele arheologice din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, extrase din cripta grofilor Joșika din Luna (Cluj).
Unicitatea proiectului este reprezentată de faptul că s-a adresat în egală măsură specialiștilor și deținătorilor de colecții și bunuri de patrimoniu cultural mobil, încercând să faciliteze schimbul de informații și de bune practicii între specialiști din muzee și deținătorii de colecții și să prezinte pentru specialiști și publicul larg avantajele unei tehnologii de top în plan european și mondial, deja utilizată în muzee ca Luvru, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului.
Proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a fost în valoare de 110.940 lei.
Manager
Alexandru Stănescu
O expoziție unicat se deschide miercuri, 14 iunie, orele 18.00 la Muzeul Civilizației Urbane!
Expoziția intitulată: „Conservând patrimoniul celorlalți” este dedicată prezentării unor obiecte de colecție, conservate printr-o tehnică inovatoare, non-invazivă!
Ce se poate admira?
Vor fi prezentate publicului costume tradiționale, piese de mobilier, carte veche, vederi, hărți și documente din colecții private și publice, tratate curativ în mediu anoxic.
Expoziția este deschisă în lunile iunie-iulie 2023 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și face parte din proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Tratamentul în mediu anoxic al obiectelor de patrimoniu reprezintă o tehnologie de ultimă oră, inovatoare, non invazivă, ecologică și fără pericole sau urmări pentru personalul din compartimentul de conservare și restaurare. Instalațiile de conservare curativă în mediu anoxic sunt folosite cu succes de muzee și biblioteci de mare prestigiu ca Luvru, Muzeul din Cairo și Biblioteca Apostolica Vaticana și în premieră la Brașov, în Muzeul de Etnografie.
În acest an Muzeul de Etnografic Brașov în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Primei Școli Românești și Asociația ERMIS Brașov a implementat un proiect de schimb de bune practici între specialiștii din muzee și deținătorii de patrimoniu din mediu public și privat. Proiectul a avut ca principal obiectiv prezentarea unei tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private, prin organizarea de workshop-uri și ateliere interactive.
Expoziția se adresează publicului larg, dar și colecționarilor, deținătorilor de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, care dețin cunoștințe în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar sunt interesate să afle cum se poate păstra un obiect de colecție în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.
Proiectul a creat o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte.
LADA BRAŞOVENEASCĂ
Muzeul de Etnografie Brașov va găzdui vineri, 26 mai 2023, de la orele 17.00, conferința dedicată lăzilor de zestre din Țara Bârsei ”Lada Brașovenească”.
Pasionată de tradițiile poporului nostru, îndeosebi de pictura pe lemn, Manuela Ivan va prezenta lada brașovenească, de la începuturile ei: când a apărut în Țara Bârsei, cine sunt cei ce au realizat-o, documente istorice ce atestă existența acestui tip de lăzi, breslele meșteșugărești care le-au făurit, care a fost perioada de înflorire a acestui tip de ladă, cât și perioada de declin și cauzele acestuia. Totodată sunt prezentate materialele folosite în realizarea lăzii, modul de construire a acesteia, tehnica de pictură, culori folosite, motive florale, compoziția florală în sine, gradul de răspândire a acestor lăzi, cât și aria geografică în care a apărut lada brașovenească. Există de asemenea amprente lăsate de lada brașovenească și în domeniul artei și al literaturii.
Între mobilele vechi destinate păstrării hainelor, cea mai răspândită și care a existat în locuințele țărănești mai multă vreme, este lada de zestre. Aceasta a fost cunoscută încă din antichitate, fiind utilizată pentru păstrarea diferitelor obiecte. Simplă și utilitară în faza originară, cu vremea a fost ornamentată și așezată – până la apariția dulapului – la loc de cinste în casa dinainte sau în camera curată a locuinței țărănești. Din secolul al XVIII-lea a pătruns în casele românești din Tara Bârsei un nou tip de ladă sau tron pentru păstrarea hainelor, cunoscut sub numele de ladă de Brașov sau ladă brașovenească, confecționată de tâmplari și ornamentată prin vopsire cu decor floral policrom.
Lada brașovenească este un simbol al Brașovului care trebuie cunoscut și dus mai departe, în forma ei originală, pură, pentru a ne păstra tradițiile și autenticitatea.
Accesul la eveniment se va face în limita locurilor disponibile.