Muzeul de Etnografie

Regulament vizitatori

Muzeul de Etnografie Brasov

  1. Accesul

1.1 Accesul în muzeu se face pe bază de bilet (conform prețurilor afișate). Este recomandat ca vizitatorii să păstreze biletele pe tot parcursul vizitei.

1.2 Ghidajul se realizează, la cerere, în funcție de programări și de disponibilitatea muzeografului de serviciu. Grupurile de minimum 15 persoane beneficiază de ghidaj gratuit. Grupurile mai mici de 15 persoane beneficiază de ghidaj contra cost, conform tarifelor afișate, cu excepția grupurilor cu care Muzeul de Etnografie a încheiat parteneriate, protocoale de colaborare etc.  Ghidajul este asigurat de personalul de specialitate, restul personalului având atribuții de supraveghere. Pentru ghidajul în limba engleză este necesară o programare făcută cel puțin cu o oră înainte de vizitarea muzeului.

1.3 Vizitatorii individuali, români și străini, beneficiază, gratuit, de ghidaj audio pentru expoziția permanentă, disponibil la intrarea în muzeu. Personalul muzeului are obligația de a informa vizitatorii asupra acestui serviciu și de a le oferi consultanță pentru accesarea acestuia.

1.4 Există situații în care orarul de vizitare al muzeului poate suferi modificări sau se închid anumite sectoare. Aceste modificări vor fi comunicate vizitatorilor de către personalul muzeului înainte de achiziționarea biletului de intrare.

1.5 Accesul în incinta muzeului nu este permisă cu: substanțe explozive, inflamabile sau volatile; obiecte periculoase, ascuțite, arme și muniții (agenții organelor de drept public sunt exceptați de la regulă, cu condiția informării conducerii muzeului), biciclete sau alte vehicule sau accesorii (role, patine cu rotile, longboard, skateboard, pennyboard etc.), cu excepția căruciorului pentru persoanele cu dizabilități.

1.6 Ultima intrare în muzeu se va face cu 30 de minute înainte de ora de închidere anunțată.

  1. Orarul de vizitare

2.1 Expozițiile Muzeului de Etnografie Brașov pot fi vizitate conform programului anunțat pentru fiecare filială în parte:

  1. a) Muzeul de Etnografie Brașov:

miercuri – duminică: 9.00 – 17.00 (1 octombrie – 30 aprilie)

                                    10.00 – 18.00 (1 mai – 30 septembrie)

  1. b) Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului:

miercuri – duminică: 9.00 – 17.00 (1 octombrie – 30 aprilie)

                                    10.00 – 18.00 (1 mai – 30 septembrie)

  1. c) Muzeul Etnografic Săcele

joi – duminică: 9.00 – 16.00 (tot anul)

  1. d) Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea

joi – duminică: 9.00 – 16.00 (tot anul)

  1. Animale

4.1 Nu este permis accesul cu animale în muzeu, cu excepția câinilor ghizi, special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.

  1. Televiziune cu circuit închis

4.1 Muzeul este monitorizat permanent, pentru asigurarea securității patrimoniului și pentru siguranța publicului.

4.2 Ținând cont de prevederile Legii nr. 190 din 18 iulie 2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date (Legea GDPR), vizitatorii care nu doresc să fie filmați de camerele de supraveghere din spațiile expoziționale ale muzeului, nu vor avea acces în instituție.

  1. Garderobă și bagaje

5.1 Nu este permis accesul în muzeu cu nici un fel de bagaj (altul decât cărucior pliabil sau accesorii pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități), cu excepția genților de mână, a cărucioarelor pliabile și a accesoriilor pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități.

5.2 Umbrelele se lasă în spațiul amenajat, la intrarea în expoziție.

5.3 În perioada desfășurării programului Școala Altfel, bagajele elevilor și ale cadrelor didactice însoțitoare pot fi depozitate, la cerere, în recipiente textile confecționate special în acest scop, etichetate, la intrarea în muzeu.

5.4 Muzeul nu își asumă răspunderea pentru bunurile personale lăsate nesupravegheate.

  1. Înregistrarea audio, video și fotografiatul

6.1 Fotografiatul și filmatul sunt permise fără folosirea iluminatului special (blitz sau lampă), inclusiv la telefoane mobile.

6.2 Folosirea echipamentelor pentru iluminatul special sau pentru filmare, fotografiere sau înregistrare audio în muzeu se va face doar cu acordul conducerii instituției, în urma unei solicitări scrise.

6.3 Utilizarea filmelor și fotografiilor în scop profesional sau comercial este posibilă numai pe baza unui contract.

  1. Sănătate și siguranță

În interesul sănătății și siguranței vizitatorilor, nu este permis:

7.1 Fumatul în incinta muzeului;

7.2 Alergatul prin muzeu, în special pe scări și în spațiile expoziționale;

7.3 Blocarea în orice fel a căilor de acces;

7.4 Folosirea scărilor sau a modulelor expoziționale pentru relaxare;

7.5 Atingerea obiectelor expuse și a materialelor auxiliare folosite pentru etalare;

7.6 Ignorarea semnelor sau barierelor de siguranță;

7.7 Ignorarea alarmei de foc sau a oricăror indicații pentru evacuarea muzeului;

7.8. Transportarea copiilor pe umeri;

7.9 Desfășurarea de activități comerciale ori de publicitate în incinta muzeului;

7.10 Utilizarea/lipirea de graffiti, inscripții, mărci sau alte urme oriunde în muzeu;

7.11 Consumul de alimente și de băuturi în spațiile expoziționale, cu excepția evenimentelor organizate cu acordul conducerii instituției.

7.12 Atingerea prizelor, întrerupătoarelor, aparatelor de menținere a temperaturii și umidității ambientale, a oricăror dispozitive prezente în spațiile destinate publicului vizitator.

  1. Alarmele de incendiu

8.1 În incinta muzeului există butoane de alarmă marcate, prin care se declanșează alarma de incendiu, precum și planuri de evacuare.

8.2 Semnalul de alarmă înseamnă că toată lumea trebuie să părăsească muzeul pe la cea mai apropiată ieșire de incendiu. Personalul muzeului va direcționa vizitatorii din orice zona afectată de foc, evacuarea desfășurându-se într-o manieră ordonată.

  1. Accesul în zonele non-publice

9.1 Vizitatorului găsit într-una din zonele non-publice sau închise, fără a avea o autorizație în acest sens, i se va cere să explice prezența în acel loc și să să prezinte un act de identitate. De asemenea, va fi condus în afara incintei muzeului.

  1. Personalul care deservește publicul

10.1 Personalul muzeului este autorizat să solicite vizitatorilor să respecte prevederile prezentului Regulament. Dacă este necesar, personalul are autoritatea de a conduce în afara incintei muzeului orice vizitator.

10.2 În cazul în care vreun vizitator cauzează neplăceri altor vizitatori, sau dacă pune în pericol muzeul sau obiectele expuse, acestuia i se va refuza accesul în muzeu sau i se va cere să părăsească muzeul și vor fi anunțate autoritățile competente. Distrugerea și degradarea bunurilor culturale constituie infracțiune, fiind pedepsite prin legislația în vigoare.

10.3 Nu sunt tolerate atitudini violente sau insultătoare la adresa nici unuia dintre membrii personalului muzeului sau la adresa altor vizitatori.

  1. Atenția față de ceilalți vizitatori

11.1 Muzeul poate deveni uneori aglomerat. Vizitatorii sunt rugați să aibă răbdare și să manifeste respect unii față de ceilalți.

11.2 Este indicat ca pe perioada vizitării muzeului telefoanele mobile să fie trecute pe modul silențios.

  1. Punctele de prim-ajutor

12.1 În cazul producerii unui eveniment cu implicații asupra vizitatorilor, persoana însoțitoare va aplica procedura internă pentru acordarea primului ajutor.

12.2 Pentru acordarea primului ajutor medical de specialitate, personalul muzeului va anunța telefonic serviciul de urgență 112.

  1. Contacte și feedback

13.1 Pentru orice sugestie, solicitare sau reclamații vizitatorii se pot adresa muzeografului de serviciu sau pot trimite mesajele la adresa de e-mail: muzeu@etnobrasov.ro sau comunicare.muzeu@gmail.com.

 

Muzeul de Etnografie Brașov nu poate fi tras la răspundere pentru accidentele rezultate din nerespectarea acestui Regulament.

Manager,

Dr. Alexandru Stănescu

Skip to content