2 octombrie 2024
O serată culturală dedicată tradițiilor moților și legăturilor acestora cu Brașovul!
Miercuri, 2 Octombrie 2024 la parterul Casei Junilor a avut loc un eveniment cultural compus din trei evenimente:
– lansarea unui volum de cercetări etnografice privind moții din Satu Mare;
– o prelegere despre legăturile Moților Brașovul;
– o demonstrație de jocuri și cântece tradiționale din Țara Moților;
Prelegerea intitulată „Legăturile moților cu Brașovul”, a fost susținută de etnograful Răzvan Roșu,
Lansarea volumului „De la munte pe Hămoacă. 100 de ani de la colonizarea moților în județul Satu Mare” scris de dr. Răzvan Roșu
Un moment artistic de muzică tradițională românească susținut de membrii Asociației „Nepoții Iancului” din Sănislău, Satu Mare.
26 septembrie 2024 - Five O'Clock Tea - cafeneaua de acasă a femeilor din Belle-Epoque
“Five O’Clock Tea – cafeneaua de acasă a femeilor din Belle-Epoque”, seară dedicată educației gustului organizată de Muzeul de Etnografie Brașov la Casa Junilor, joi, 26 sept. 2024.
Evenimentul cultural a făcut parte din activitățile de educație a gustului din cadrul proiectului „Soacra cu trei nurori și alte povești culinare urbane”- cofinanțat de AFCN în iulie-nov 2024.
Beneficiar: Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov
În cadrului evenimentului publicul a fost introdus în atmosfera seratelor organizate odinioară de doamnele din Înalta Societate prin intermediul muzicii, al poveștilor, dar și a prăjiturilor, ceaiului și a altor băuturi calde care se serveau la Five O’Clock Tea în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea și pe care invitații la eveniment le-au putut încerca.
Dr. Alexandru Stănescu a ținut o prelegere însoțită de o proiecție video cu tema Five O’Clock Tea – cafeneaua de acasa
16 iulie 2021 - Simpozion dedicat sarbatorii pastorale "Santilia"

Muzeul Etnografic Săcele a găzduit un simpozion dedicat sărbătorii pastorale Sântilia. O sărbătoare care contribuie la coeziunea comunității săcelene. Simpozionul a fost deschis de dl. Virgil Popa, primarul orașului Săcele, alături de managerul Muzeului de Etnografie Brașov, dl. Alexandru Stănescu. Publicul a descoperit elemente inedite ale sărbătorii Sântiliei, regăsită de cercetători în zona Poiana Sărată sau sudul Basarabiei, prin prezentarea muzeografului Carmen Marin. De asemenea, dl. Dumitru Voinea, un iubitor și păstrător al tradițiilor mocănești, a readus în amintirea săcelenilor Sântilia de altădată. Preotul Șerban Raul, prin prezentarea istoriei Caselor de Citire din Săcele, a evidențiat importanța unei comunități care se consolidează prin educație și cultură.

Un eveniment care ne readuce „împreună”.

iulie 2022 - Simpozoniul "Santilia, vechea sarbatoare a sacelenilor" la Muzeul Etnografic Sacele

„Sântilia, vechea sărbătoare a săcelenilor” este un simpozion dedicat sărbătorii pastorale a mocanilor săceleni, Sântilia. Este organizat de către Primăria Săcele, în parteneriat cu Muzeul Etnografic Săcele, Asociația „Izvorul” și Asociația Despărțământul ASTRA – „Frații Popeea” Săcele, și, de regulă, găzduit în mod tradițional într-un cadru festiv de Muzeul Etnografic Săcele.
De fiecare dată publicul descoperă elemente inedite ale acestei sărbători.

16 septembrie 2022 - La masa cu stramosii-Influenta crestinismului si a pastoralismului in gastronomie

În cadrul unui atelier desfășurat la Muzeul Etnografic Săcele a avut loc prezentarea intitulată „La masă cu strămoșii – Influența creștinismului și a pastoralismului în gastronomie”.
Prezentarea susținută de dr. Alexandru Stănescu s-a axat pe moștenirea vechii bucătării din Țara Bărsei, pe preparatele cu specific local, pe produsele marcă înregistrată ale zonei. Moștenirea pastorală a fost prezentată în prelegere ca un ansamblu de informații din diverse domenii, cum ar fi: creșterea animalelor, farmacopee, credințe și superstiții privind anumite alimente de natură pastorală, beneficiile consumului de brânzeturi ca parte a moștenirii lăsate de civilizația romană Europei.

13 mai 2023 - Atelier de conservare obiecte de patrimoniu la Muzeul Etnografic Sacele

Muzeul de Etnografie Brașov a organizat la Muzeul Etnografic Săcele atelierul „Conservare preventivă: obiecte de natură organică (documente)”, susținut de doamna Georgiana Gămălie, conservator, doctor în biologie aplicată în conservarea bunurilor de patrimoniu.

Atelierul a fost o ocazie prin care s-a pus la dispoziția persoanelor deținătoare de obiecte de patrimoniu, respectiv colecționari, membre ale șezătorilor din Cluj și Brașov, informații prețioase privind principalele cauze ale deteriorării obiectelor de patrimoniu de natură organică, dar și informații și recomandări privind păstrarea, ambalarea sau depozitarea obiectelor deținute. Atelierul a creat o punte de legătură între mediul științific, instituționalizat, și mediul privat, pentru a oferi accesul la cunoașterea unor tehnici specifice, absolut necesare pentru salvarea valorilor culturale.

Atelierul s-a încadrat în calendarul proiectului ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, derulat în perioada martie – iulie 2023, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri următoarele instituții muzeale și ONG-uri culturale: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația ERMIS Brașov.

26 mai 2023 - Lada Brasoveneasca

Muzeul de Etnografie Brașov a găzduit vineri, 26 mai 2023, de la orele 17.00, conferința dedicată lăzilor de zestre din Țara Bârsei ”Lada Brașovenească”.

Pasionată de tradițiile poporului nostru, îndeosebi de pictura pe lemn, Manuela Ivan a prezentat lada brașovenească, de la începuturile ei: când a apărut în Țara Bârsei, cine sunt cei ce au realizat-o, documente istorice ce atestă existența acestui tip de lăzi, breslele meșteșugărești care le-au făurit, care a fost perioada de înflorire a acestui tip de ladă, cât și perioada de declin și cauzele acestuia. Totodată au fost prezentate materialele folosite în realizarea lăzii, modul de construire a acesteia, tehnica de pictură, culori folosite, motive florale, compoziția florală în sine, gradul de răspândire a acestor lăzi, cât și aria geografică în care a apărut lada brașovenească. Există de asemenea amprente lăsate de lada brașovenească și în domeniul artei și al literaturii.

Între mobilele vechi destinate păstrării hainelor, cea mai răspândită și care a existat în locuințele țărănești mai multă vreme, este lada de zestre. Aceasta a fost cunoscută încă din antichitate, fiind utilizată pentru păstrarea diferitelor obiecte. Simplă și utilitară în faza originară, cu vremea a fost ornamentată și așezată – până la apariția dulapului – la loc de cinste în casa dinainte sau în camera curată a locuinței țărănești. Din secolul al XVIII-lea a pătruns în casele românești din Tara Bârsei un nou tip de ladă sau tron pentru păstrarea hainelor, cunoscut sub numele de ladă de Brașov sau ladă brașovenească, confecționată de tâmplari și ornamentată prin vopsire cu decor floral policrom.

Lada brașovenească este un simbol al Brașovului care trebuie cunoscut și dus mai departe, în forma ei originală, pură, pentru a ne păstra tradițiile și autenticitatea.

Skip to content