Muzeul de Etnografie
14 iunie 2023

O expoziție unicat se deschide miercuri, 14 iunie, orele 18.00 la Muzeul Civilizației Urbane!

Expoziția intitulată: „Conservând patrimoniul celorlalți” este dedicată prezentării unor obiecte de colecție, conservate printr-o tehnică inovatoare, non-invazivă!

Ce se poate admira?
Vor fi prezentate publicului costume tradiționale, piese de mobilier, carte veche, vederi, hărți și documente din colecții private și publice, tratate curativ în mediu anoxic.

Expoziția este deschisă în lunile iunie-iulie 2023 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și face parte din proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Tratamentul în mediu anoxic al obiectelor de patrimoniu reprezintă o tehnologie de ultimă oră, inovatoare, non invazivă, ecologică și fără pericole sau urmări pentru personalul din compartimentul de conservare și restaurare. Instalațiile de conservare curativă în mediu anoxic sunt folosite cu succes de muzee și biblioteci de mare prestigiu ca Luvru, Muzeul din Cairo și Biblioteca Apostolica Vaticana și în premieră la Brașov, în Muzeul de Etnografie.

În acest an Muzeul de Etnografic Brașov în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Primei Școli Românești și Asociația ERMIS Brașov a implementat un proiect de schimb de bune practici între specialiștii din muzee și deținătorii de patrimoniu din mediu public și privat. Proiectul a avut ca principal obiectiv prezentarea unei tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private, prin organizarea de workshop-uri și ateliere interactive.

Expoziția se adresează publicului larg, dar și colecționarilor, deținătorilor de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, care dețin cunoștințe în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar sunt interesate să afle cum se poate păstra un obiect de colecție în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.

Proiectul a creat o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte.

29 martie 2023 - „Lazile de zestre ale bunicilor” la Muzeul de Etnografie Brasov

În perioada martie – mai 2023, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită la sediul din Bd. Eroilor nr. 21 A, pentru a vizita expoziția Lăzile de zestre ale bunicilor.

Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului, iar în istoria orală se mai vorbeşte astăzi doar de lada de zestre a bunicii.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului un segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug a cărui perioadă de înflorire a fost în sec. XVIII -XIX.

Prin expunerea unor piese reprezentative aflate în patrimoniul muzeului, datând din a doua jum. a sec. al XIX-lea – înc. sec. XX, încercăm să recreăm o pagină din istoria meşteşugului, aratând cum, folosind unelte simple, îndemânare şi creativitate, s-au realizat obiecte de mare calitate artistică.

Lăzile de zestre, fie ele „lăzi de Brașov”, fie lăzi realizate de tâmplarii sași din zona Rupea sau de ceangăii din zona Săcele, ne vorbesc despre oameni, depre comunitate, despre meșteșug, despre gusturi, ne înfățișează caracteristicile ornamenticii specifice fiecărei etnii sau zone dar și influențele sau adaptările, ne dezvăluie lumea în care au apărut și pe care au marcat-o.

Artişti plastici şi creatori contemporani şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională, care a constituit o importantă sursă de inspiraţie. În cadrul expoziției puteți admira și o ladă de zestre realizată de către meșter popular Manuela Ivan, după o piesă din colecția muzeului, un exemplu  de continuitate și transmitere a vechilor tehnici și motive din ornamentica tradițională.

11 februarie 2023 - „Traditii si costume din Daisoara”
la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția „Tradiții și costume din Dăișoara”.

Expoziția a prezentat „Mersul pe scoverzi”, o secvență ritualică premergătoare nunții, care avea loc la casa mirelui. Cu această ocazie, tineretul și viitorii miri mergeau la joc, fiind împreună pentru ultima dată în postura de fecior și fată. După joc, fata (împreună cu două-trei verișoare, uneori și cu o soră mai mare căsătorită) mergea la casa feciorului. Aici erau așteptate de către familia mirelui cu mâncare gătită, iar la final se serveau gogoși, care în zonă se numesc scoverzi.

În completarea acestei secvențe, expoziția a adus în atenția publicului și varietatea costumelor de sărbătoare din localitatea Dăișoara, din colecția particulară a lui Florin Bucuțea. Expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” de la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

22 decembrie 2022 - „Turca din Cuciulata. Obicei al cetei de feciori la Craciun”
la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis vineri, 23 decembrie 2022, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția Turca din Cuciulata. Obicei al cetei de feciori la Crăciun.

Expoziția a prezentat un obicei specific sărbătorilor Crăciunului din lumea satului tradițional și anume, colindatul cetei de feciori. În localitatea Cuciulata din Țara Oltului, ceata de feciori poartă denumirea de „Turcă”. Aceasta colindă în Ajunul Crăciunului pentru sporul casei și gospodăriei, organizează jocurile și petrecerile tineretului în cursul sărbătorilor de iarnă. Scenariul arhaic al colindatului include în Cuciulata și prezența măștii animaliere denumită local „Turcă”.

Alături de prezentarea acestui obicei, expoziția a adus în atenția publicului și elemente din recuzita ritualică a cetelor de feciori din alte localități din Țara Oltului și zona Rupea, cum ar fi: steagul cetei din Crihalma, bățul împodobit cu ciucuri, purtat la colindat de feciori în Sâmbăta de Sus, „vâstre” pentru căciuli.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost membrii comunității din Cuciulata, alături de feciorii din „Turcă”, care au adus cu ei colindele specifice satului și jocul „Turcii”.

13 mai 2023 - Costumul sasesc din Zona Rupeasi Tara Barsei

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2023, Muzeul de Etnografie Brașov a vernisat la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția temporară Costumul săsesc din Zona Rupea și Țara Bârsei.

Această expoziție prezintă elemente de costum săsesc din cele două zone etnografice, care au păstrat de-a lungul timpului permanenta legătură între calendarul religios (perioada de Dulce/de Post), anotimpurile (vară/iarnă) cât și etapa de vârstă și statutul purtătorilor (căsătorit/necăsătorit).

Costumul de sărbătoare este definit în general prin purtarea unor elemente specifice, precum „Borten-ul”, căița, panglicile brodate policrom dar și cele cu decor Jacquard, voalurile albe cu broderie, acele de podoabă, „Heftelul”(paftaua) și „Gürtelul” (cordonul metalic).

Colonizați în Transilvania, sașii au păstrat habitatul rural specific care îi distinge de ceilalți locuitori, dovedind tendințe conservatoare în special la nivelul arhitecturii, obiceiurilor și  a costumului.

Expoziția este deschisă în perioada mai-octombrie 2023.

Skip to content