Muzeul de Etnografie
29 martie 2023 - „Lazile de zestre ale bunicilor” la Muzeul de Etnografie Brasov

În perioada martie – mai 2023, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită la sediul din Bd. Eroilor nr. 21 A, pentru a vizita expoziția Lăzile de zestre ale bunicilor.

Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului, iar în istoria orală se mai vorbeşte astăzi doar de lada de zestre a bunicii.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului un segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug a cărui perioadă de înflorire a fost în sec. XVIII -XIX.

Prin expunerea unor piese reprezentative aflate în patrimoniul muzeului, datând din a doua jum. a sec. al XIX-lea – înc. sec. XX, încercăm să recreăm o pagină din istoria meşteşugului, aratând cum, folosind unelte simple, îndemânare şi creativitate, s-au realizat obiecte de mare calitate artistică.

Lăzile de zestre, fie ele „lăzi de Brașov”, fie lăzi realizate de tâmplarii sași din zona Rupea sau de ceangăii din zona Săcele, ne vorbesc despre oameni, depre comunitate, despre meșteșug, despre gusturi, ne înfățișează caracteristicile ornamenticii specifice fiecărei etnii sau zone dar și influențele sau adaptările, ne dezvăluie lumea în care au apărut și pe care au marcat-o.

Artişti plastici şi creatori contemporani şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională, care a constituit o importantă sursă de inspiraţie. În cadrul expoziției puteți admira și o ladă de zestre realizată de către meșter popular Manuela Ivan, după o piesă din colecția muzeului, un exemplu  de continuitate și transmitere a vechilor tehnici și motive din ornamentica tradițională.

11 februarie 2023 - „Traditii si costume din Daisoara”
la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția „Tradiții și costume din Dăișoara”.

Expoziția a prezentat „Mersul pe scoverzi”, o secvență ritualică premergătoare nunții, care avea loc la casa mirelui. Cu această ocazie, tineretul și viitorii miri mergeau la joc, fiind împreună pentru ultima dată în postura de fecior și fată. După joc, fata (împreună cu două-trei verișoare, uneori și cu o soră mai mare căsătorită) mergea la casa feciorului. Aici erau așteptate de către familia mirelui cu mâncare gătită, iar la final se serveau gogoși, care în zonă se numesc scoverzi.

În completarea acestei secvențe, expoziția a adus în atenția publicului și varietatea costumelor de sărbătoare din localitatea Dăișoara, din colecția particulară a lui Florin Bucuțea. Expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” de la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

22 decembrie 2022 - „Turca din Cuciulata. Obicei al cetei de feciori la Craciun”
la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis vineri, 23 decembrie 2022, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția Turca din Cuciulata. Obicei al cetei de feciori la Crăciun.

Expoziția a prezentat un obicei specific sărbătorilor Crăciunului din lumea satului tradițional și anume, colindatul cetei de feciori. În localitatea Cuciulata din Țara Oltului, ceata de feciori poartă denumirea de „Turcă”. Aceasta colindă în Ajunul Crăciunului pentru sporul casei și gospodăriei, organizează jocurile și petrecerile tineretului în cursul sărbătorilor de iarnă. Scenariul arhaic al colindatului include în Cuciulata și prezența măștii animaliere denumită local „Turcă”.

Alături de prezentarea acestui obicei, expoziția a adus în atenția publicului și elemente din recuzita ritualică a cetelor de feciori din alte localități din Țara Oltului și zona Rupea, cum ar fi: steagul cetei din Crihalma, bățul împodobit cu ciucuri, purtat la colindat de feciori în Sâmbăta de Sus, „vâstre” pentru căciuli.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost membrii comunității din Cuciulata, alături de feciorii din „Turcă”, care au adus cu ei colindele specifice satului și jocul „Turcii”.

Skip to content