8 decembrie 2023 – Concurs interșcolar „Borița” la Muzeul Etnografic Săcele
Borița este un obicei de Crăciun al ceangăilor din zona Săcele. La acest joc participă tinerii satului care colindă casele gospodarilor într-un ritual de fertilitate adresat familiei, gospodăriei, pământului și animalelor.
În spiritul celor menționate anterior, Muzeul de Etnografie Brașov a inițiat un concurs interșcolar dedicat acestui străvechi obicei.
Echipele liceelor „Zajzoni Rab Istvan” și „George Moroianu” din Municipiul Săcele au vizionat un scurt metraj din arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov, documentarul „Jocul Borița din Purcăreni”, realizat de cercetătorii Muzeului de Etnografie Brașov.
După vizionarea filmului documentar la Muzeul Etnografic Săcele, cele două echipe și-au testat cunoștințele răspunzând la o serie de întrebări cu privire la jocul „Borița”. La finalul concursului, elevii au fost răsplătiți cu diplome și dulciuri din partea muzeului.
Mulțumim participanților și cadrelor didactice pentru implicarea în acest proiect educațional menit să păstreze tradițiile și obiceiurile comunităților din Țara Bârsei.
Ziua Internațională a Limbii Materne a fost sărbătorită de Muzeul de Etnografie Brașov la Liceul Teoretic „Zajzoni Rab Istvan” din Municipiul Săcele. Elevii și profesorii au pregătit un program artistic bazat pe povestiri și întâmplări culese din istoria locală. Au recitat poezii în limbile maghiară, română, germană și slovacă, au interpretat un vechi cântec-baladă ceangăiesc, au pus în scenă un basm popular din zona Săcelelor și au prezentat momente din viața de odinioară a comunității. Programul artistic a fost urmat de un concurs cu întrebări din textele prezentate în cadrul programului artistic, cele opt echipe participante încercând să rezolve într-un timp cât mai scurt subiectele primite. Elevii au fost răsplătiți cu diplome și dulciuri oferite de Muzeul de Etnografie Brașov.
Muzeograful Cristina Tănase a subliniat importanța limbii materne, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite și de UNESCO, a reamintit faptul că județul Brașov este o zonă multietnică, multilingvistică, că limba maternă este instrumentul prin care tradițiile pot fi păstrate și transmise generațiilor viitoare.
Ziua Internațională a Limbii Materne este marcată anual în întreaga lume la 21 februarie, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală.
Elevii Liceului Teoretic „Zajzoni Rab Istvan” au participat, în cadrul săptămânii Școala Altfel, la un concurs itinerant și interactiv, care a inclus și Muzeul Etnografic Săcele, în cadrul parteneriatului încheiat pentru acest an școlar.
Lor li s-au alăturat elevii de la liceul din localitatea Kisujszallas din Ungaria, localitate înfrățită cu Municipiul Săcele. Împreună au descoperit indicii „ascunse” în sălile muzeului, constând în informații legate de aspectele vieții de odinioară specifice comunităților de mocani și ceangăi din zona Săcele.
Concursul a stimulat spiritul de observație al participanților și a contribuit la însușirea de noi cunoștințe. Cei 109 elevi participanți, dar și cadrele didactice însoțitoare au răspuns cu entuziasm și pricepere provocării lansate de Muzeul Etnografic Săcele.
Muzeul Etnografic Săcele, filială a Muzeului de Etnografie Brașov, a găzduit în data de 20 mai 2023, un eveniment foarte îndrăgit, „Maratonul basmelor populare maghiare”, ajuns acum la ediția a XVII-a.
Parteneri ai muzeului au fost Asociația Culturală Maghiară din Șaptesate, reprezentată de profesorul Gyula Hochbauer și Liceul Teoretic „Zajzoni Rab Istvan” din Municipiul Săcele.
La această activitate s-au înscris peste 80 de copii, preșcolari dar și din clasele gimnaziale, din Brașov și zona Săcele.
Evenimentul ne-a dovedit încă odată că depănarea basmelor populare nu și-a pierdut din farmec nici la început de secol XXI.