De Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, Muzeul de Etnografie Brașov deschide o nouă expoziție temporară dedicată măiestriei și unicității iei românești.
Anual, Ziua Universală a Iei, aduce în prim plan piesa reprezentativă a costumului tradițional și odată cu ea povești despre cine și cum a purtat-o, despre materiale și tehnicile de realizare, dar și despre simbolurile și credințele „ascunse” în motivele decorative cusute și brodate pe aceasta.
Vă invităm luni, 24 iunie 2024, orele 12:00 la vernisajul expoziției „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare”, la sediul Muzeului de Etnografie, Bd. Eroilor nr. 21 A, unde veți putea admira ii și cămăși de sărbătoare, lucrate manual, după modele ale vechilor cămăși ale bunicilor dar și din albume de cusături, în cadrul șezătorilor organizate la nivel local, atât în mediul rural, cât și urban.
Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” este rezultatul colaborării Muzeului de Etnografie Brașov cu grupul Șezătoare din Șcheii Brașovului, dar și cu creatori, colecționari și membri ai altor șezători, printre care amintim: Șezătoare de acasă Codlea, Șezători din Țara Făgărașului, Șezătoare Constanța, Șezătoare Sfântu Gheorghe.
Tot în cadrul expoziției sunt expuse și cămăși naționale ale românilor din Șcheii Brașovului bine-cunoscute și admirate și în zilele noastre în cadrul paradei Junilor în Ziua de Călări, din Duminica Tomii.
Vă invităm să descoperiți frumusețea iilor și cămășilor de sărbătoare, lucrate acasă sau în șezători, care ne vorbesc despre unitate și diversitate, despre îngemănarea dintre funcționalitate și creativitate, și totodată să faceți cunoștință, într-o întâlnire de suflet, cu omul din spatele creației.