Pescuitul pe Olt între tradițional și actual
Portretul unei țări. România Mare în fotografiile lui Hoppé
Emil Otto Hoppé a fost unul dintre cei mai importanți fotografi în prima jumătate a secolului douăzeci. Născut în Germania și educat inițial ca desenator după natură, Hoppé s-a apucat de fotografie în 1902 și s-a mutat la Londra unde, anul următor, a devenit membru în Societatea Regală Fotografică, epicentru al fotografiei de artă.
În iulie 1923 Hoppé ajungea în București, unde a întreprins, timp de șase săptămâni, un studio etnografic și tipologic al populației și culturii României. Aici a încercat să-i observe pe români în rolurile lor tradiționale și să exploreze în profunzime ideile sale despre definirea identității naționale.
Hoppé a prezentat diversitatea culturii românești, ilustrând specificitatea costumului tradițional, a obiceiurilor și ceremoniilor de pe întinsul țării și bogăția monumentelor istorice, biserici, moschei și sinagogi.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 25 octombrie 2019 - 15 februarie 2020.
Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni
Expoziția Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașiimocanilor săceleni este rezultatul proiectului comun de cercetare, desfășurat în perioada 6 - 12 iunie 2018 (anul I), coordonat de către Muzeul de Etnografie Braşov, în colaborare cu Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” București, Muzeul Brăilei și Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova.
Proiectul a urmărit identificarea urmașilor familiilor de mocani, plecați din zona Săcele în Basarabia, a legăturilor de neam (arborele genealogic), a ocupațiilor actuale - practicarea păstoritului, vocabularul pastoral și elemente identitare privind costumul mocănesc.
Expoziția aduce în atenţia publicului destinul familiilor de mocani săceleni Munteanu, Șeitan și Tocitu.
Concurs școlar - Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”, Rupea
Vă invităm să participați la concursul interactiv, care are drept obiect tematica expoziției noastre.
Elevii și cadrele didactice din ciclul primar (cl. aIV-a )
elevii și cadrele didactice din ciclul gimnazial (cl. V - VIII)
Perioada de desfășurare a concursului: 29 noiembrie 2019- 14 decembrie 2019.
Elevii şi cadrele didactice sunt invitaţi să viziteze expoziţia, în compania unui muzeograf-ghid, care le va oferi informaţii şi explicaţii detaliate. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, cuprinzând un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III şi o menţiune pentru fiecare nivel de studiu (clasele IV - VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Mențiune - 50 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Așteptăm înscrierile dumneavoastră – pe bază de programare anticipată la numerele de telefon: 0268 260 790 sau 0729008745 – Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea ( între orele 09:00 – 16:00 ),e-mail: melania.tohanean@etnobrasov.ro
Concurs școlar Săcele
CONCURS INTERȘCOLAR
în cadrul expoziției temporare
Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni
Muzeul Etnografic Săcele găzduiește, în perioada ianuarie - decembrie 2019, expoziția temporară Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni.
Vă invităm să participați la concursul interactiv, care are drept obiect tematica expoziției noastre.
Grup - țintă: elevii și cadrele didactice din învăţământul gimnazial (clasele V- VIII)
Perioada de desfășurare a concursului: 1 noiembrie – 3 decembrie 2019
Metodologia de desfășurare
Înscrierea participanților:
- VIZITAREA EXPOZIŢIEI – pe bază de programare anticipată la numărul de telefon: 0268 276 159 – Muzeul Etnografic Săcele (marți - vineri : 09:00 - 16:00; sâmbătă - duminică: 10:00 - 16:00)
- COMPLETAREAFIȘEI DE ÎNSCRIERE de către cadrul didactic îndrumător
Fişa de înscriere se găseşte la sediul muzeului (Bd. Brașovului nr. 153, Săcele) sau pe site-ul muzeului
www.etnobrasov.ro, la rubrica contact/anunțuri
- DEPUNEREAFIȘEI DE ÎNSCRIERE completate, la sediul muzeului (suport hârtie) sau pe adresa: bothcsaba@yahoo.com (format electronic).
*Fișa de înscriere se poate completa și în momentul vizitei
Persoane de contact:
- Both Csaba, e-mail: bothcsaba@yahoo.com, tel: 0724221635
Parteneri:
Consiliul Județean Brașov
Inspectoratul Școlar Județean Brașov
Etapa I - perioada de vizitare a expoziției (1 noiembrie – 3 decembrie 2019)
Elevii şi cadrele didactice sunt invitaţi să viziteze expoziţia, în compania unui muzeograf-ghid, care le va oferi informaţii şi explicaţii detaliate. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, cuprinzând un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
Fiecare talon de concurs va fi completat cu numele și prenumele elevului, clasa, şcoala, numele și prenumele cadrul didactic îndrumător; taloanele care nu conţin aceste sunt descalificate.
Primirea și centralizarea taloanelor de concurs completate se va face la finalul vizitei de către personalul muzeului.
Etapa II – repartizarea taloanelor de concurs pe fiecare nivel de studiu (clasele V-VIII),
în prezenţa juriului format din specialişti ai muzeului; pregătirea taloanelor de concurs pentru tragerea la sorţi - (4 decembrie 2019)
Etapa III - tragerea la sorți a câștigătorilor şi evaluarea răspunsurilor la întrebări în prezența juriului și a cadrelor didactice participante la concurs - (5 decembrie 2019)
Etapa IV - premierea câştigătorilor - (6 decembrie 2019)
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III pentru fiecare nivel de studiu (clasele V-VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Mențiune - 50 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
PRECIZĂRI IMPORTANTE
- Vizitarea muzeului este gratuită pentru grupurile de elevi care participă la concurs.
- Talonul de concurs cu setul de întrebări costă 1 leu.
- Se acordă diplomă de participare cadrelor didactice implicate în concurs.
- Informaţiile privind ceremonia de acordare a premiilor vor fi comunicate ulterior, cadrelor didactice care au elevi câştigători.
Proiecție film - Ultima transhumanţă
Caseta tehnica:
Shooting Formats: Full HD
Durata: 93 minute
Dialogurile sunt în 6 limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română - poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.
Întâlnire cu urmașii mocanilor săceleni, Cahul (Rep. Moldova) - Săcele (România)
Expoziția artistului fotograf Hui Zhang (China)
Dantele călătoare / Dentelles en voyage
Expoziția, organizată de Muzeul Manufacturilor de Dantelă din Retournac, Franța, prezintă atât piese vechi de dantelă, cât și piese contemporane, produse de manufacturile din departamentul Haute-Loire. Activitatea manufacturilor din acestă regiune și munca manuală a dantelăreselor sunt evocate prin intermediul mărturiilor și interviurilor, culese de la localnicii din Retournac.
Muzeul Manufacturilor de Dantelă, instalat în fosta manufactură de dantelă Experton Frère & Soeur, construită în 1914, face parte din rețeaua națională Musée de France și a fost deschis în iulie 2007. El are particularitatea de a fi, în același timp, muzeu de artă, de industrie, de etnografie, de știință și tehnică. Colecțiile muzeului, provenind de la manufacturile Auguste Experton & Fils și Claire Experton & Cie, cuprind mai mult de 450.000 de piese, dintre care 100.000 de modele diferite de dantelă.
Expoziția, găzduită deja de mai multe orașe din Franța, este organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie Brașov, ca eveniment din calendarul Festivalului Internațional de Textile Extra ordinare - FITE, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie 2019 în România, la Băița - Hunedoara, Brașov, Sibiu, București și Constanța.
Expoziția este organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, în perioada 9 iulie-29 septembrie 2019.
Le Musée de la Civilisation Urbaine de Brașov vous invite le mardi 9 juillet à 18 heures à l'ouverture de l'exposition Dantele călătoare / Dentelles en voyage.
L'exposition, organisée par le Musée des Manufactures de Dentelles de Retournac, en France, présente des dentelles anciennes et des pièces contemporaines du département de la Haute-Loire. L'activité des manufactures de cette région et le travail manuel des dentellières sont évoqués à travers des témoignages et des entretiens recueillis auprès des habitants de Retournac.
Le Musée des Manufactures de Dentelles de Retournac, labellisé Musée de France, occupe l'ancienne manufacture de dentelle Experton Frère & Soeur, construite en 1914. Ouvert en juillet 2007, le musée a la particularité d'être, en même temps, un musée de Beaux-arts, d’Art et industrie, d’ethnographie, de sciences et technologie. Les collections du musée, qui regroupent les archives des manufactures Auguste Experton & Fils et Claire Experton & Cie, comprennent plus de 450.000 pièces, dont 100.000 modèles différents de dentelles.
Cette exposition, qui a déjà fait halte dans plusieurs villes de France, est organisée en collaboration avec le Musée d'Ethnographie de Brasov et s'inscrit dans le calendrier du Festival International des Textiles Extraordinaires - FITE, qui aura lieu du 6 au 14 juillet 2019 en Roumanie, à Băița - Hunedoara, Brașov, Sibiu, Bucarest et Constanța.
L'exposition est organisée pendant la Saison Roumanie-France 2019 et peut être visitée au Musée de la Civilisation Urbaine de Brașov, Piața Sfatului nr. 15, entre le 9 juillet et le 29 septembre 2019.
De la Sinai la Ierusalim
Ziua Universală a Iei
Ceasuri țărănești
Instrumente de măsurare a timpului
Muzeul de Etnografie Braşov are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei temporare Ceasuri ţărăneşti, instrumente de măsurare a timpului, care va avea loc la sediul muzeului din B-dul Eroilor nr. 21A, miercuri, 3 aprilie 2019, începând cu ora 13:00.
Expoziţia îşi propune o scurtă introducere în universul orologeriei, începând cu ilustrarea celor mai vechi instrumente de măsurare a timpului şi culminând cu ceasurile de perete cu cadran pictat, din lemn, sticlă sau metal, numite ceasuri ţărăneşti.
Ceasurile ţărăneşti, prevăzute cu clopot sau gong spiralat pentru marcarea sonoră a orelor, au o execuţie relativ simplă din punct de vedere al mecanismului, însă o mare sensibilitate artistică, prin pictura cu motive florale, zoomorfe sau peisaje. Ele provin din Germania secolelor XIX - XX, regiunea Pădurea Neagră, şi erau exportate în toată Europa, ba chiar şi pe alte continente. Ceasurile erau la îndemâna locuitorilor de la sate, datorită preţului accesibil, de unde şi denumirea de „ţărăneşti”. Expoziţia ilustrează importanţa acestora, cât şi valoarea deosebită pe care o aveau în trecut, ca parte integrantă a interiorului caselor acestor oameni.
Totodată, publicul va putea admira colecţia de ceasuri țărănești a Muzeului de Etnografie Braşov, ceasuri de perete provenind din colecţiile particulare ale braşovenilor Florin Filipescu și Marius-Dan Bența, dar şi unelte de ceasornicărie, aparținând doamnei ceasornicar Georgeta Anton.
Vă aşteptăm cu drag să participaţi la eveniment!
Artizanii ciocolatei - ateliere de ciocolată și condimente
Artizanii ciocolatei
Concurs interșcolar, ediția a II a - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial.
Dragi profesori,
În perioada 11 februarie - 24 mai 2019, vă invităm să participați la concursul nostru interactiv, cea de-a II-a ediție, care are drept obiect tematica expoziției „Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918” deschisă la Muzeul Etnografic “Gheorghe Cernea” Rupea.
Cine poate participa?
Elevii din ciclul primar (cl a IV-a)
Elevii din ciclul gimnazial (cl V - VIII)
Care sunt pașii?
- Programarea unei vizite la numărul de telefon: 0268 260 790, în intervalul orar 09:00 - 16:00
2. Completarea fișei de înscriere de către cadrul didactic. Fișa de înscriere poate fi găsită la recepția muzeului sau pe site-ul nostru https://www.etnobrasov.ro/contactla rubrica Anunțuri
3. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, care conține un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
4. Evaluarea răspunsurilor - ( 27 mai 2019)
5. Tragerea la sorți a câștigătorilor în prezența juriului și a cadrelor didactice participante la concurs - (28 mai 2019)
6. Premierea câştigătorilor - ( 29 mai 2019)
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III pentru fiecare nivel de studiu (clasele IV - VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție la adresa de email: melania.tohanean@etnobrasov.ro
Noaptea Muzeelor 2019
PROGRAM NOAPTEA MUZEELOR 2019
Muzeul de Etnografie Braşov vă invită sâmbătă, 18 mai 2019, la cea de-a 15-a ediție a Nopții Muzeelor, eveniment Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.
Evenimentul se va desfășura în cele patru sedii ale muzeului, după următorul program:
1. Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A
18:00 - 24:00
- Vizită expozițiile permanente - "Patrimoniul textil" și "Memoria fibrelor textile"
- Vizită expoziția temporară - "Ceasuri țărănești, instrumente de măsurare a timpului"
- Vizionare filme documentare în cadrul expozițiilor
18:00 - 20:00
- Atelier – "Ceasuri de perete cu cadran din lemn pictat" coordonator, meșter popular Manuela Ivan
22:00 - 22:30
- Recital vocal instrumental de inspirație folclorică susținut de artist Alexandra Fits
2. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15
18:00- 24:00
- Vizită expozițiile permanente
18:00 - 20:00
- "Orașul familiar" - expoziție organizată în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania Brașov - mansarda muzeului
20:00-23:00
- Concert de clavecin și muzică de cameră susținut de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, cu un repertoriu din marile centre muzicale europene: Anglia, Spania, Franța, Germania.
Partener: Parohia Evanghelică C.A. Brașov
3. Muzeul Etnografic Săcele, Bd. Brașovului nr. 153
18:00 - 24:00
- Vizită expoziția permanentă
4. Muzeul Etnografic "Gheorghe Cernea" Rupea, Str. Republicii nr. 191
18:00 - 24:00
- Vizită expoziția permanentă
Menționăm că accesul în cadrul celor patru muzee este GRATUIT. Pentru a evita aglomerația cu potențial de risc, facem apel la toți cei interesați să viziteze muzeele noastre, să o facă pe toată durata intervalului orar 18:00 – 24:00. De asemenea, muzeul își rezervă dreptul de a limita temporar accesul vizitatorilor în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evita situațiile nedorite.
Orașul familiar
Această expoziție este rezultatul participării la proiectul „Orașul familiar” a elevilor claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov, îndrumați de profesoara de limba romană Pădurariu Crina.
Expoziția a avut ca obiectiv, pe de o parte, culegerea si prezentarea impresiilor elevilor despre orașul lor, mai precis despre zona pe care o traversează zilnic în drumul lor spre scoală, Centrul Civic. În al doilea rând, această acțiune a vizat crearea unor spații de comunicare și dialog inter-generațional legat de transformările orașului, în vederea producerii unei cunoașteri active și a unei memorii urbane publice despre această zona.
Plecând de la poze vechi realizate in zona Centru Civic de locuitori ai Brașovului - poze culese în cadrul proiectului „Orașului memorabil” – elevii au fost invitați să se uite atent la aceste poze, să identifice cu ajutorul membrilor familiei locurile de azi desemnate de aceste poze, și să comunice impresii despre transformările zonei.
Sub coordonarea Universității din Lyon (și a conf. dr. univ. Bianca Botea), acest proiect are ca parteneri : Universitatea Transilvania (Facultatea de Sociologie și de Comunicare) ; proiectul Orașul memorabil ; diverși specialiști în domeniul culturii și al orașului ; locuitori « mici » și « mari », „experți” ai vieții lor cotidiene, preocupați de spațiile lor de viață.
Concurs interșcolar ed. a II-a
Demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti
Vineri, 12 aprilie 2019, începând cu ora 1230, Muzeul de Etnografie Braşov, Bd. Eroilor nr. 21 A, vă invită la demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti, ocazie cu care elevii clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Diaconu Coresi din Braşov vor descoperi acest meșteșug, sub îndrumarea meşterului popular Gődri Ana, din Săcele.
Arta încondeierii ouălor are o veche origine precreştină, fiind practicată de locuitorii din Ţara Bârsei indiferent de originea lor etnică: români, saşi, maghiari.
Unul dintre obiceiurile importante ale ceangăilor din zona Săcele este meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor pascale. Femeile foloseau metoda „scrierii” cu condeiul și ceara de albine încălzită; pe fondul roșu, obținut din culori vegetale, se conturau motive decorative cu alb: tulipános (lalea), liliomos (crin), gerebés (grebla), veszettutas (calea rătăcită) ș.a.
Doamna Gődri Ana a transmis această artă copiilor și tuturor celor care au fost dornici să pătrundă tainele meșteșugului.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Primul muzeu românesc din Brașov
Edificarea instituțiilor culturale românești
din Transilvania după Unirea din 1918
Primul muzeu românesc din Brașov
Edificarea instituțiilor culturale românești
din Transilvania după Unirea din 1918
În cadrul programului Centenarul Marii Uniri derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, expoziția își propune să pună în lumină acțiunile întreprinse după Unirea din 1918 de către intelectualii români, pentru consolidarea sentimentului național și a afirmării românilor ca națiune.
Pentru prima oară după 81 de ani, expoziția reunește obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului ASTRA - primul muzeu românesc din Brașov, parte a strategiei culturale a noii Românii.
Expoziția oferă prilejul evocării unor marcante personalități care, cu pasiune și generozitate, și-au pus viața și întreaga activitate în slujba comunității brașovene; este vorba de colecționarul Dumitru Z. Furnică și publicistul Ion Colan.
Parteneri: Muzeul Județean de Istorie, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Prima Școală Românească, Biblioteca Județeană George Barițiu, Arhivele Naționale Brașov.
Festivitatea de decernare a distincției UNESCO „Tezaur Uman Viu” acordată domnului Iosif Iepure
Demonstraţie gastronomică de preparare a "măcinicilor"
Sâmbătă, 9 martie 2019, începând cu ora 11 30 , Muzeul de Etnografie
Braşov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21 A, vă invită la sărbătoarea Sf.
Mucenici, ocazie cu care elevii clasei a III-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 27 Anatol
Ghermanschi Braşov vor face o demonstraţie gastronomică de preparare a
măcinicilor după reţete tradiţionale, sub îndrumarea doamnei Neuvirt Valeria din
Şcheii Braşovului.
În calendarul popular românesc, în cadrul sărbătorilor cu dată fixă, ziua de 9
martie are o dublă semnificaţie: celebrarea echinocţiului de primăvară, ce marca
începutul anului agrar, hotarul dintre iarnă şi vară şi sărbătorirea celor 40 de Sfinţi
Mucenici din calendarul bisericesc creştin.
Conform unei legende, în vremea Imperiului Roman, 40 de soldaţi au fost
sacrificaţi de împăratul Licinius pentru că se declaraseră creştini. Ei au fost
pedepsiţi să stea o noapte întreagă dezbracaţi într-un lac îngheţat. Mama unuia
dintre ei a stat toată noaptea şi i-a încurajat, împărţindu-le pâine cu miere şi nucă.
În toate zonele etnografice ale României era obiceiul ca de 9 martie să se
facă diferite copturi în formă de om, albină, pasăre, colac. În Ţara Bârsei se făceau
din aluat colăcei în forma cifrei opt, care se fierbeau în apă îndulcită cu nucă,
numiţi măcinici.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Lansarea a două volume inedite dedicate Centenarului Marii Uniri
Concurs interșcolar - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918
Concurs interșcolar - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918
Concursul nostru interșcolar s-a încheiat și suntem bucuroși să împărtășim cu voi rezultatele etapei a III-a, tragerea la sorți a taloanelor câștigătoare, care a avut loc astăzi. Îi felicităm pe câștigători pentru atenția de care au dat dovadă, implicare și creativitate.
Iată rezultatele finale:
Clasa a IV-a
Premiul I: Hristea Radu - Școala Gimnazială Rupea, cadrul didactic îndrumator: Schenker Laura
Premiul II: Șonca Teodora Victoria - Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Premiul III: Mihai Ionuț - Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Premiul IV: Haiduc Denisa-Maria, Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Clasa a V a
Premiul I: Bartoș Călina - Școala Gimnazială Ungra, cadrul didactic îndrumator: Bianca Păcurar, Călbează Ruxandra
Premiul II: Munteanu Neghină Julia-Nicoleta - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Teodor Betina Mihaela
Premiul III: Epure Denisa Petruța - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Teodor Betina Mihaela
Mențiune: Cocea Alexandra Daria - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Sălăjean Cristina, Bănică Kinga-Emese
Clasa a VI a:
Premiul I: Szevuly Istvan, Școala Gimnazială Cața, cadrul didactic îndrumator: Jalbă Vladimir
Premiul II: Tobiaș Alina Maria, Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Bănică Kinga, Sălăjean Cristina
Premiul III: Vulcan Beatrix - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator Sălăjean Cristina
Mențiune: Angheluș Andra-Maria - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Bănică Kinga, Sălăjean Cristina
Clasa a VII a:
Premiul I: Frîncu Maria Mihaela - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Ciocan Dana
Premiul II: Lechea Narcisa Ioana - Școala Gimnazială Cața, cadrul didactic îndrumator: Jalbă Vladimir, Balasz Daniela
Premiul III: Munteanu Norica - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Ciocan Dana
Mențiune: Florea Izabela Alexandra - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Clasa a VIII a:
Premiul I: Roșca Cristina - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Premiul II: Dorobant Andrei - Școala Gimnazială Bethlen Samuel Racoș, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Premiul III: Forgacs Adina Irina - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Mențiune: Leucă Larisa Lavinia - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Elevii câștigători sunt rugați să se prezinte în data de 19.12.2018 la Muzeul Etnografic Gh. Cernea Rupea, în intervalul orar 11:00 - 14:00 împreună cu o persoană adultă, pentru ridicarea premiilor.
Vă mulțumim tuturor pentru participare și implicare! Felicitări!
Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/Basarabia.
Miercuri, 8 august 2018, ora 13.00, Muzeul de Etnografie Brașov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21A, vă invită la deschiderea expoziției Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/Basarabia. Această expoziție este partea a doua a studiului transhumanței în zona celor șapte sate săcelene, prima expoziție pe acestă temă fiind „Urmele mocanilor săceleni în Dobrogea” . (2013)
Expoziția prezintă câteva familii de mocani din Săcele: Voinea, Aldea, Circa, Șerban-Mocanu, Tătaru și Beșleagă, și totodată familia Gologan, toți oieri vestiți, gospodari cu rost, respectați și cu dragoste de țară.
Mocanii săceleni păşteau oile din primavară până în toamnă pe păşunile alpine de pe versantele transilvănene, muntene şi moldovene ale Carpaţilor şi le iernau de toamna până primavara în Bărăgan şi bălţile Dunării. Rolul lor în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea și Basarabia a fost unul pregnant. Urmele lor au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi. Mocanii n-au adus cu ei doar turmele de oi, dar și graiul românesc, datinile, obiceiurile și cântecele lor care s-au regăsit în timp în satele dunărene și dobrogene.
Prin pasul Bratocea, mocanii, străbăteau în pășunile Carpaților, ajungând cu turmele lor la munte, vara, iar iarna o parte din ei coborau cu oile spre ținuturile de stepă și Bălțile Dunării, Nistrului sau a Tisei, cutreierând până în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea tot întinsul Bărăganului, Dobrogea și Basarabia, unii ajungând și mai departe, până în Crimeea, Caucaz, avântându-se chiar prin Turcia spre Macedonia.
În cadrul evenimentului vă invităm să degustați brânzeturi preparate după rețete tradiționale de la Ferma Cățean din Rodbav și vestitele plăcinte mocănești cu refrec.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Concurs interșcolar „Primul muzeu românesc din Brașov”
Clasa a V-a
Premiul I: Macaveiu Albert – Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Premiul II: Pelei Tamara Anisia - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Premiul III: Coman Miruna – Școala Gimnazială nr. 11 „St. O. Iosif”, cadru didactic îndrumător: Vlad Gabriela
Mențiune: Sulică Sanici Sophie - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Mențiune: Lie Ștefania - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Mențiune: Gabel Miruna Maria - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Clasa a VI-a
Premiul I: Popină Alexia – Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Primiul II: Drăgoi Adrian - Școala Gimnazială nr. 13, cadru didactic îndrumător: Savin Luminița
Premiul III: Drobot Camelia - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Georgescu Carmen
Mențiune: Manea Miruna - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Mențiune: Jipa Eduard Gabriel - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Mențiune: Ghiurca Tudor - Școala Gimnazială nr. 13, cadru didactic îndrumător: Savin Luminița
Clasa a VII-a
Premiul I: Bărcuțean Daria-Thea - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Albici Marianne
Premiul II: Anghel Andreea - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Premiul III: Tolbas Daria - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Mențiune: Ciobanu Alexandra - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Mențiune: Matei Raluca - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Mențiune: Robu Sara Diana – Liceul „Andrei Mureșanu”, cadru didactic îndrumător: Crețu Ana-Maria
Clasa a VIII-a
Premiul I: Cruceru Andreea - Școala Gimnazială nr. 27, cadru didactic îndrumător: Buzea Simona
Premiul II: Barna Ana-Maria - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Premiul III: Dobrișan Daniel - Școala Gimnazială nr. 2, cadru didactic îndrumător: Furnică Lizica Mihaela
Mențiune: Iordache Mihai - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Mențiune: Ilie Monica Elena - Școala Gimnazială nr. 2, cadru didactic îndrumător: Furnică Lizica Mihaela
Mențiune: Munteanu Denisa – Școala Gimnazială Prejmer, cadru didactic îndrumător: Mîzgaciu Roxana
Discursul ritual și costumul tradițional din sud-estul Transilvaniei
Cartea „Discursul ritual și costumul tradițional din sud-estul Transilvaniei”, autori dr. Ligia Fulga și dr. Gabriela Chiru, este un volum dedicat Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Volumul este editat cu spirijinul financiar al Consiliului Județean Brașov.
Cu acest prilej, Muzeul de Etnografie Brașov urează tuturor românilor de pretutindeni un sincer „La mulți ani!”.
Lansare de carte „Amintiri”, N.G.V Gologan
Dobrogea- spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară
Textilele continuă să fascineze
În cadrul expoziției permanente Memoria fibrelor textile. De la împletitul manual la tricotajul mecanic vă invităm, joi 19 iulie 2018, ora 1200 , la sediul Muzeului de Etnografie Brașov, din Bd. Eroilor nr. 21 A unde va avea loc evenimentul cultural Textilele continuă să fascineze, întâlnire - dialog cu invitații muzeului, artiști actuali din domeniul textilelor.
Expoziția care prezintă publicului noi aspecte privind patrimoniul textil și surprinde tehnici de împletire a firelor de cânepă, in, lână, bumbac va fi onorată în această zi de prezența unor invitați speciali, păstrători și transmițători ai tradițiilor textile în contextul actual.
O veți cunoaște pe doamna Valeria Neuvirt, artist brașovean care ne-a sprijinit în demersul nostru de a reconstitui în cadrul expoziției două tehnici textile, împetitul cu bâtele și împletitul găitanelor la troaca cu ciocănele, un meșteșug practicat de locuitorii din Șcheii Brașovului.
Este o ocazie unică prezența în cadrul întâlnirii a dantelăreselor din Sâncrai, jud. Harghita; este vorba despre Berze Katalin și mai tinerele Laszlo Noemi, Kovacs Anita și Laszlo Kinga, care continuă tehnica dantelei cu ciocănele, originară din orașul Bruges, Belgia, tehnică înscrisă în patrimoniul imaterial UNESCO și transmisă de sute de ani din generație în generație.
O altă dantelăreasă prezentă în cadrul evenimentului este Violeta Roman din Feldioara care ne-a reconstituit în cadrul expoziției tehnica dantelei tip fileu.
Cunoscută în arta țesutului, Rodica Ispas din Avrig, lucrează și astăzi „cicuri pe lemn”cu care decorează textilele de interior, tehnică de împletit cu noduri, care va fi prezentă și în cadrul întâlnirii noastre.
Lor li se alătură membrii comunității din Săcădate, jud. Sibiu care ne vor încânta cu o prezentare a costumelor locale cu brâie împletite.
Acest eveniment este un prilej de întâlnire a acestor artiști actuali cu publicul, o ocazie de a-și demonstra abilitățile în practicarea acestor tehnici și totodată moment de recunoaștere din partea muzeului, a valorii lor excepționale în transmiterea tradițiilor textile.
Vă așteptăm!
Amintiri din Şcheii Braşovului Sărbători şi obiceiuri culinare
Joi, 12 aprilie 2018, începând cu ora 13.00, vă invităm la vernisajul expoziţiei Amintiri din Şcheii Braşovului. Sărbători şi obiceiuri culinare.
Expoziția își propune să ilustreze amintirile şcheienilor despre modul lor de viaţă şi alimentaţie, în funcţie de anotimpuri, de posturile religioase sau de „zilele de dulce”, de unele sărbători sau evenimente petrecute în familie: botez, nuntă, petreceri etc.
Aflaţi la intersecţia drumurilor comerciale şi a influenţelor venite atât din centrul Europei, cât şi din spaţiul balcanic, şcheienii, oameni gospodari, cu grădini şi vite, unii economi de oi, alţii negustori erau atenţi la ceea ce înseamnă „arta culinară”. Contactul cu o serie de practici, obiceiuri şi tradiţii gastronomice aparţinând altor culturi a îmbogăţit arta culinară de care beneficiem şi astăzi.
În cadrul evenimentului vă invităm să degustaţi vestitul rachiu al şcheienilor, Crampampuli, care se prepara din zahăr ars şi chimen.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Urmele mocanilor săceleni în Basarabia
Muzeul de Etnografie Brașov vă invită sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 12.00, la vernisajul expoziției: „Urmele mocanilor săceleni în Basarabia”, la sediul său din Săcele, b-dul Brașovului nr. 153.
Expoziția va prezenta șase familii de mocani: Voinea, Aldea, Circa, Șerban-Mocanu, Tătaru și Beșleagă. Mocanii săceleni păşteau oile din primavară până în toamnă pe păşunile alpine de pe versantele Carpaţilor şi le iernau de toamna până primavara în Bărăgan, bălţile Dunării și Basarabia. Care era rolul lor în societate, vă invităm să aflați în cadrul expoziției noastre!
Zilele europene ale morilor și patrimoniului mulinologic 2018
În perioada 19 - 20 mai 2018 se desfășoară a XXIV-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța, cu scopul salvgardării morilor ca bunuri de patrimoniu, care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică.
În anul 2018, Muzeul de Etnografie Brașov continuă să fie unul dintre partenerii acestei manifestări europene, aducând, cu această ocazie, în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane. La această ediție vom prezenta, în cadrul muzeului, un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentând locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.
Vă invităm pe pagina de facebook a muzeului să semnalați existența unor astfel de instalații, postând pe pagina noastră de facebook imagini pe care le dețineți și doriți să le faceți publice.
Vă invităm, de asemenea, să vizitați și site-ul oficial al Federaţiei Morilor din Franţa, www.fdmf.fr, unde sunt prezentate, sub forma unor fişe descriptive, însoţite de hărţi, fotografii și filme relevante, instalaţii cu valoare patrimonială din Franța și din alte țări europene.
Noaptea Muzeelor la Muzeul de Etnografie Brașov 2018
Muzeul de Etnografie Brașov, se pregătește să ofere vizitatorilor un program inedit cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 2018.
În primul rând, muzeul nostru asociază acest eveniment european, cu celebrarea Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, ajuns la a XXIV-a ediție, Muzeul de Etnografie Brașov fiind singurul muzeu din România partener al Federației Morilor din Franța care a inițiat acest tip de eveniment. La ediția din acest an, Muzeul de Etnografie Brașov aduce în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane, invitându-vă să urmăriți un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentand locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.
Totodată, în cadrul Nopții muzeelor, veți avea posibilitatea să vizitați noua expoziție permanentă Memoria fibrelor textile: de la împletitul manual la tricotajul mecanic, însoțită de reconstituiri inedite de tehnici de împletit, o ocazie în care puteți afla cum împleteau șcheienii găitanele la troaca cu ciocănele dar și alte tehnici precum, împletitul pe ramă, dantela cu ciocănele, tehnica macrameului sau broderia pe tul și file. De asemenea, în intervalul orar 19 30 - 21 00 se va desfășura Atelierul de împletit găitane în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare, în cadrul căruia puteți experimenta această tehnică împletind un șnur cu scop decorativ.
Mărțișor
„De curând, la sfârșitul lunii decembrie, 2017, Mărțișorul este înscris pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural al Umanității, sub titlul „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie", dosar multinațional elaborat de România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia.
Ziua de 1 Martie este importanta pentru noi toți, fiind semnul Mărțișorului care însumează practici tradiționale simbolice de început de primăvară. La baza ritualurilor acestei zile se află magia menită să protejeze bunul mers al primăverii privind asigurarea timpului frumos pentru semănături dar și sănătatea oamenilor și a animalelor din gospodărie.
Șnurul de Mărțișor, împletit în culoarea roșie și albă, are puteri protectoare și de purificare pentru cei care îl poarta, este o practică înca vie în societatea actuală, la care se adaugă noi mesaje afective: iubire,respect, atasament” - Ligia Fulga
Târg de Crăciun la Muzeul de Etnografie Brașov
O poveste cu marioneteColecția familiei Șesan
Natura de lângă noi
Accesorii şi podoabe în costumul urban şi artizani de azi
Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului vă invită la expoziţia temporară „Accesorii şi podoabe în costumul urban şi artizani de azi”. Expoziţia îşi propune să vă introducă în lumea costumului urban din secolele trecute, folosind ca pretext creaţiile de excepţie ale artizanilor contemporani, Violeta Roman (dantelăreasă din Feldioara) şi Sipos Gaudi István (bijutier din Săcele). Veţi putea admira podoabe executate cu măiestrie, fie că sunt bijuterii din metal sau dantelă realizată în tehnica frivolité.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 17 septembrie 2015, ora 12:00, în mansarda muzeului din Piaţa Sfatului nr. 15.
Noaptea Muzeelor laMuzeul Civilizației Urbanea Brașovului 2017
Braşoveni din elita româneascăFraţii Ion şi Alexandru Lapedatu la 140 de ani de la naştere
Bonbons, Chocolat, Caramels Istoria ciocolatei la Braşov
Brassói Magyar Dalárda 150 éves Corul mixt maghiar din Braşov la 150 de ani
Tradiții ceangăiești din Țara Bârsei
Păpuşile vă prezintă moda de altădată
Samaritenii din Markowa
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 6 aprilie – 14 mai 2017.
Lansarea albumului IERUSALIMLumină şi culoare
Zilele Europene ale Morilor
În perioada 20 - 21 mai 2017 se desfășoară a XXIII-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța, cu scopul salvgardării morilor ca bunuri de patrimoniu, care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică.
În anul 2017, Muzeul de Etnografie Brașov continuă să fie unul dintre partenerii acestei manifestări europene, aducând la cunoștința publicului larg rolul important al morilor și al instalațiilor hidraulice din lumea tradițională rurală, prin prezentarea a cinci obiective: Moara lui Vasile Greavu din Lisa, Moara Sofronica din Dejani, comuna Recea, Moara lui Sorin Şerban din Berivoi, comuna Recea, Moara lui Gheorghe Guşeilă din Bucium, comuna Şinca, Moara lui Islik din Satulung, Săcele.
Prin acest tip de manifestări dorim să atragem atenția asupra valorii acestor instalații, dar și a pericolului în care ele se află: fiind dezafectate, multe dintre ele sunt pe cale de dispariție.
Vă invităm pe pagina de facebook a muzeului la o dezbatere pe tema dispariției morilor: puteți semnala existența unor astfel de instalații hidraulice, postând pe pagina noastră de facebook informații și imagini pe care le dețineți. Vă invităm să vizitați și site-ul oficial al Federaţiei Morilor din Franţa, www.fdmf.fr, unde sunt prezentate, sub forma unor fişe descriptive, însoţite de hărţi, fotografii și filme relevante, instalaţii cu valoare patrimonială din Franța și din alte țări europene.
Ziua Internațională a Muzeelor
Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte astăzi, 18 mai 2017, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua Internaţională a Muzeelor. Obiectivul acestei zile este de a conștientiza publicul larg că muzeele rămân o modalitate importantă de schimb cultural, de progres, de colaborare între culturi. Tema în jurul căreia se va concentra această zi, în anul 2017, este „Muzeul și memoria: obiectele povestesc istoria voastră!"
Un nou geoparc în Județul Brașov?
Destine
Întâlnirea angajațilorFabricii de produse zaharoase Dezrobirea - CIBO
Atelier Cum se face încălțămintea?
În cadrul expoziției „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”, Muzeul de Etnografie Brașov organizează miercuri, 29 martie 2017, atelierul intitulat „Cum se face încălțămintea?”
Manifestarea constă în demonstrații susținute de meșterul pantofar brașovean Bálint István, care explică și exemplifică fazele de lucrul prin care trece o pereche de pantofi. Participanți vor fi elevi ai școlilor gimnaziale din Brașov. Demonstrațiile vor avea loc cu începere de la orele 9,00, respectiv 10.00. În epoca produselor în serie, Muzeul de Etnografie Brașov, dorește să susțină și să aducă în atenție meseriile uitate, lansând astfel prima manifestare expozițională de acest gen iar demonstrațiile de practicare a acestui meșteșug, aduc mai aproape publicul, în special publicul tânăr, stârnind curiozitatea.
Atelierul de bomboane de ciocolată
Manifestarea va avea loc joi, 30 martie 2017, și constă în mai multe demonstrații susținute de ciocolatierul brașovean Alexandru Pandrea, care va explica și va exemplifica procesul de fabricare a bomboanelor de ciocolată. Vor participa atât elevi ai școlilor generale din Brașov, cât și vizitatori ai muzeului. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului îi invită pe cei interesați să participe la „Atelierul de bomboane de ciocolată”, joi, 30 martie 2017, ora 14:30, la sediul din Piața Sfatului nr. 15. Accesul este inclus în costul biletului de intrare în muzeu, în limita locurilor disponibile.
Sweet Europe
Vineri, 31 martie 2017, între orele 17-19, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, va fi gazda unui eveniment special: Sweet Europe. Cele cinci scenarii pentru Europa, Erasmus, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, dar și cei 10 ani ai României în Uniunea Europeană... tot atâtea subiecte de dezbatere dar și de speranță în continuarea acestui cel mai frumos proiect al secolului XX. Reprezentanța Comisiei Europene în România vă invită vineri 31 martie, la o ciocolată caldă (sau un ceai), alături de Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene.
Prezența dvs, începând cu orele 17, la mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, este o onoare și o bucurie.
Memoria fibrelor textile
CLAUDIA MUȘATFire și forme
Pescuitul pe Olt între tradițional și actual
Portretul unei țări. România Mare în fotografiile lui Hoppé
Emil Otto Hoppé a fost unul dintre cei mai importanți fotografi în prima jumătate a secolului douăzeci. Născut în Germania și educat inițial ca desenator după natură, Hoppé s-a apucat de fotografie în 1902 și s-a mutat la Londra unde, anul următor, a devenit membru în Societatea Regală Fotografică, epicentru al fotografiei de artă.
În iulie 1923 Hoppé ajungea în București, unde a întreprins, timp de șase săptămâni, un studio etnografic și tipologic al populației și culturii României. Aici a încercat să-i observe pe români în rolurile lor tradiționale și să exploreze în profunzime ideile sale despre definirea identității naționale.
Hoppé a prezentat diversitatea culturii românești, ilustrând specificitatea costumului tradițional, a obiceiurilor și ceremoniilor de pe întinsul țării și bogăția monumentelor istorice, biserici, moschei și sinagogi.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 25 octombrie 2019 - 15 februarie 2020.
Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni
Expoziția Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașiimocanilor săceleni este rezultatul proiectului comun de cercetare, desfășurat în perioada 6 - 12 iunie 2018 (anul I), coordonat de către Muzeul de Etnografie Braşov, în colaborare cu Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” București, Muzeul Brăilei și Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova.
Proiectul a urmărit identificarea urmașilor familiilor de mocani, plecați din zona Săcele în Basarabia, a legăturilor de neam (arborele genealogic), a ocupațiilor actuale - practicarea păstoritului, vocabularul pastoral și elemente identitare privind costumul mocănesc.
Expoziția aduce în atenţia publicului destinul familiilor de mocani săceleni Munteanu, Șeitan și Tocitu.
Concurs școlar - Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”, Rupea
Vă invităm să participați la concursul interactiv, care are drept obiect tematica expoziției noastre.
Elevii și cadrele didactice din ciclul primar (cl. aIV-a )
elevii și cadrele didactice din ciclul gimnazial (cl. V - VIII)
Perioada de desfășurare a concursului: 29 noiembrie 2019- 14 decembrie 2019.
Elevii şi cadrele didactice sunt invitaţi să viziteze expoziţia, în compania unui muzeograf-ghid, care le va oferi informaţii şi explicaţii detaliate. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, cuprinzând un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III şi o menţiune pentru fiecare nivel de studiu (clasele IV - VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Mențiune - 50 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Așteptăm înscrierile dumneavoastră – pe bază de programare anticipată la numerele de telefon: 0268 260 790 sau 0729008745 – Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea ( între orele 09:00 – 16:00 ),e-mail: melania.tohanean@etnobrasov.ro
Concurs școlar Săcele
CONCURS INTERȘCOLAR
în cadrul expoziției temporare
Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni
Muzeul Etnografic Săcele găzduiește, în perioada ianuarie - decembrie 2019, expoziția temporară Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni.
Vă invităm să participați la concursul interactiv, care are drept obiect tematica expoziției noastre.
Grup - țintă: elevii și cadrele didactice din învăţământul gimnazial (clasele V- VIII)
Perioada de desfășurare a concursului: 1 noiembrie – 3 decembrie 2019
Metodologia de desfășurare
Înscrierea participanților:
- VIZITAREA EXPOZIŢIEI – pe bază de programare anticipată la numărul de telefon: 0268 276 159 – Muzeul Etnografic Săcele (marți - vineri : 09:00 - 16:00; sâmbătă - duminică: 10:00 - 16:00)
- COMPLETAREAFIȘEI DE ÎNSCRIERE de către cadrul didactic îndrumător
Fişa de înscriere se găseşte la sediul muzeului (Bd. Brașovului nr. 153, Săcele) sau pe site-ul muzeului
www.etnobrasov.ro, la rubrica contact/anunțuri
- DEPUNEREAFIȘEI DE ÎNSCRIERE completate, la sediul muzeului (suport hârtie) sau pe adresa: bothcsaba@yahoo.com (format electronic).
*Fișa de înscriere se poate completa și în momentul vizitei
Persoane de contact:
- Both Csaba, e-mail: bothcsaba@yahoo.com, tel: 0724221635
Parteneri:
Consiliul Județean Brașov
Inspectoratul Școlar Județean Brașov
Etapa I - perioada de vizitare a expoziției (1 noiembrie – 3 decembrie 2019)
Elevii şi cadrele didactice sunt invitaţi să viziteze expoziţia, în compania unui muzeograf-ghid, care le va oferi informaţii şi explicaţii detaliate. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, cuprinzând un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
Fiecare talon de concurs va fi completat cu numele și prenumele elevului, clasa, şcoala, numele și prenumele cadrul didactic îndrumător; taloanele care nu conţin aceste sunt descalificate.
Primirea și centralizarea taloanelor de concurs completate se va face la finalul vizitei de către personalul muzeului.
Etapa II – repartizarea taloanelor de concurs pe fiecare nivel de studiu (clasele V-VIII),
în prezenţa juriului format din specialişti ai muzeului; pregătirea taloanelor de concurs pentru tragerea la sorţi - (4 decembrie 2019)
Etapa III - tragerea la sorți a câștigătorilor şi evaluarea răspunsurilor la întrebări în prezența juriului și a cadrelor didactice participante la concurs - (5 decembrie 2019)
Etapa IV - premierea câştigătorilor - (6 decembrie 2019)
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III pentru fiecare nivel de studiu (clasele V-VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
Mențiune - 50 lei (clasele V, VI, VII, VIII)
PRECIZĂRI IMPORTANTE
- Vizitarea muzeului este gratuită pentru grupurile de elevi care participă la concurs.
- Talonul de concurs cu setul de întrebări costă 1 leu.
- Se acordă diplomă de participare cadrelor didactice implicate în concurs.
- Informaţiile privind ceremonia de acordare a premiilor vor fi comunicate ulterior, cadrelor didactice care au elevi câştigători.
Proiecție film - Ultima transhumanţă
Caseta tehnica:
Shooting Formats: Full HD
Durata: 93 minute
Dialogurile sunt în 6 limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română - poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.
Întâlnire cu urmașii mocanilor săceleni, Cahul (Rep. Moldova) - Săcele (România)
Expoziția artistului fotograf Hui Zhang (China)
Dantele călătoare / Dentelles en voyage
Expoziția, organizată de Muzeul Manufacturilor de Dantelă din Retournac, Franța, prezintă atât piese vechi de dantelă, cât și piese contemporane, produse de manufacturile din departamentul Haute-Loire. Activitatea manufacturilor din acestă regiune și munca manuală a dantelăreselor sunt evocate prin intermediul mărturiilor și interviurilor, culese de la localnicii din Retournac.
Muzeul Manufacturilor de Dantelă, instalat în fosta manufactură de dantelă Experton Frère & Soeur, construită în 1914, face parte din rețeaua națională Musée de France și a fost deschis în iulie 2007. El are particularitatea de a fi, în același timp, muzeu de artă, de industrie, de etnografie, de știință și tehnică. Colecțiile muzeului, provenind de la manufacturile Auguste Experton & Fils și Claire Experton & Cie, cuprind mai mult de 450.000 de piese, dintre care 100.000 de modele diferite de dantelă.
Expoziția, găzduită deja de mai multe orașe din Franța, este organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie Brașov, ca eveniment din calendarul Festivalului Internațional de Textile Extra ordinare - FITE, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie 2019 în România, la Băița - Hunedoara, Brașov, Sibiu, București și Constanța.
Expoziția este organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, în perioada 9 iulie-29 septembrie 2019.
Le Musée de la Civilisation Urbaine de Brașov vous invite le mardi 9 juillet à 18 heures à l'ouverture de l'exposition Dantele călătoare / Dentelles en voyage.
L'exposition, organisée par le Musée des Manufactures de Dentelles de Retournac, en France, présente des dentelles anciennes et des pièces contemporaines du département de la Haute-Loire. L'activité des manufactures de cette région et le travail manuel des dentellières sont évoqués à travers des témoignages et des entretiens recueillis auprès des habitants de Retournac.
Le Musée des Manufactures de Dentelles de Retournac, labellisé Musée de France, occupe l'ancienne manufacture de dentelle Experton Frère & Soeur, construite en 1914. Ouvert en juillet 2007, le musée a la particularité d'être, en même temps, un musée de Beaux-arts, d’Art et industrie, d’ethnographie, de sciences et technologie. Les collections du musée, qui regroupent les archives des manufactures Auguste Experton & Fils et Claire Experton & Cie, comprennent plus de 450.000 pièces, dont 100.000 modèles différents de dentelles.
Cette exposition, qui a déjà fait halte dans plusieurs villes de France, est organisée en collaboration avec le Musée d'Ethnographie de Brasov et s'inscrit dans le calendrier du Festival International des Textiles Extraordinaires - FITE, qui aura lieu du 6 au 14 juillet 2019 en Roumanie, à Băița - Hunedoara, Brașov, Sibiu, Bucarest et Constanța.
L'exposition est organisée pendant la Saison Roumanie-France 2019 et peut être visitée au Musée de la Civilisation Urbaine de Brașov, Piața Sfatului nr. 15, entre le 9 juillet et le 29 septembre 2019.
De la Sinai la Ierusalim
Ziua Universală a Iei
Ceasuri țărănești
Instrumente de măsurare a timpului
Muzeul de Etnografie Braşov are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei temporare Ceasuri ţărăneşti, instrumente de măsurare a timpului, care va avea loc la sediul muzeului din B-dul Eroilor nr. 21A, miercuri, 3 aprilie 2019, începând cu ora 13:00.
Expoziţia îşi propune o scurtă introducere în universul orologeriei, începând cu ilustrarea celor mai vechi instrumente de măsurare a timpului şi culminând cu ceasurile de perete cu cadran pictat, din lemn, sticlă sau metal, numite ceasuri ţărăneşti.
Ceasurile ţărăneşti, prevăzute cu clopot sau gong spiralat pentru marcarea sonoră a orelor, au o execuţie relativ simplă din punct de vedere al mecanismului, însă o mare sensibilitate artistică, prin pictura cu motive florale, zoomorfe sau peisaje. Ele provin din Germania secolelor XIX - XX, regiunea Pădurea Neagră, şi erau exportate în toată Europa, ba chiar şi pe alte continente. Ceasurile erau la îndemâna locuitorilor de la sate, datorită preţului accesibil, de unde şi denumirea de „ţărăneşti”. Expoziţia ilustrează importanţa acestora, cât şi valoarea deosebită pe care o aveau în trecut, ca parte integrantă a interiorului caselor acestor oameni.
Totodată, publicul va putea admira colecţia de ceasuri țărănești a Muzeului de Etnografie Braşov, ceasuri de perete provenind din colecţiile particulare ale braşovenilor Florin Filipescu și Marius-Dan Bența, dar şi unelte de ceasornicărie, aparținând doamnei ceasornicar Georgeta Anton.
Vă aşteptăm cu drag să participaţi la eveniment!
Artizanii ciocolatei - ateliere de ciocolată și condimente
Artizanii ciocolatei
Concurs interșcolar, ediția a II a - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial.
Dragi profesori,
În perioada 11 februarie - 24 mai 2019, vă invităm să participați la concursul nostru interactiv, cea de-a II-a ediție, care are drept obiect tematica expoziției „Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918” deschisă la Muzeul Etnografic “Gheorghe Cernea” Rupea.
Cine poate participa?
Elevii din ciclul primar (cl a IV-a)
Elevii din ciclul gimnazial (cl V - VIII)
Care sunt pașii?
- Programarea unei vizite la numărul de telefon: 0268 260 790, în intervalul orar 09:00 - 16:00
2. Completarea fișei de înscriere de către cadrul didactic. Fișa de înscriere poate fi găsită la recepția muzeului sau pe site-ul nostru https://www.etnobrasov.ro/contactla rubrica Anunțuri
3. La finalul vizitei, elevii vor completa un talon de concurs, care conține un set de întrebări referioare la subiectul expoziției.
4. Evaluarea răspunsurilor - ( 27 mai 2019)
5. Tragerea la sorți a câștigătorilor în prezența juriului și a cadrelor didactice participante la concurs - (28 mai 2019)
6. Premierea câştigătorilor - ( 29 mai 2019)
Se acordă câte 1 Premiu I, II, III pentru fiecare nivel de studiu (clasele IV - VIII)
Premiul I - 200 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul II - 150 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Premiul III - 100 lei (clasele IV, V, VI, VII, VIII)
Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție la adresa de email: melania.tohanean@etnobrasov.ro
Noaptea Muzeelor 2019
PROGRAM NOAPTEA MUZEELOR 2019
Muzeul de Etnografie Braşov vă invită sâmbătă, 18 mai 2019, la cea de-a 15-a ediție a Nopții Muzeelor, eveniment Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.
Evenimentul se va desfășura în cele patru sedii ale muzeului, după următorul program:
1. Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A
18:00 - 24:00
- Vizită expozițiile permanente - "Patrimoniul textil" și "Memoria fibrelor textile"
- Vizită expoziția temporară - "Ceasuri țărănești, instrumente de măsurare a timpului"
- Vizionare filme documentare în cadrul expozițiilor
18:00 - 20:00
- Atelier – "Ceasuri de perete cu cadran din lemn pictat" coordonator, meșter popular Manuela Ivan
22:00 - 22:30
- Recital vocal instrumental de inspirație folclorică susținut de artist Alexandra Fits
2. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15
18:00- 24:00
- Vizită expozițiile permanente
18:00 - 20:00
- "Orașul familiar" - expoziție organizată în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania Brașov - mansarda muzeului
20:00-23:00
- Concert de clavecin și muzică de cameră susținut de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, cu un repertoriu din marile centre muzicale europene: Anglia, Spania, Franța, Germania.
Partener: Parohia Evanghelică C.A. Brașov
3. Muzeul Etnografic Săcele, Bd. Brașovului nr. 153
18:00 - 24:00
- Vizită expoziția permanentă
4. Muzeul Etnografic "Gheorghe Cernea" Rupea, Str. Republicii nr. 191
18:00 - 24:00
- Vizită expoziția permanentă
Menționăm că accesul în cadrul celor patru muzee este GRATUIT. Pentru a evita aglomerația cu potențial de risc, facem apel la toți cei interesați să viziteze muzeele noastre, să o facă pe toată durata intervalului orar 18:00 – 24:00. De asemenea, muzeul își rezervă dreptul de a limita temporar accesul vizitatorilor în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evita situațiile nedorite.
Orașul familiar
Această expoziție este rezultatul participării la proiectul „Orașul familiar” a elevilor claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov, îndrumați de profesoara de limba romană Pădurariu Crina.
Expoziția a avut ca obiectiv, pe de o parte, culegerea si prezentarea impresiilor elevilor despre orașul lor, mai precis despre zona pe care o traversează zilnic în drumul lor spre scoală, Centrul Civic. În al doilea rând, această acțiune a vizat crearea unor spații de comunicare și dialog inter-generațional legat de transformările orașului, în vederea producerii unei cunoașteri active și a unei memorii urbane publice despre această zona.
Plecând de la poze vechi realizate in zona Centru Civic de locuitori ai Brașovului - poze culese în cadrul proiectului „Orașului memorabil” – elevii au fost invitați să se uite atent la aceste poze, să identifice cu ajutorul membrilor familiei locurile de azi desemnate de aceste poze, și să comunice impresii despre transformările zonei.
Sub coordonarea Universității din Lyon (și a conf. dr. univ. Bianca Botea), acest proiect are ca parteneri : Universitatea Transilvania (Facultatea de Sociologie și de Comunicare) ; proiectul Orașul memorabil ; diverși specialiști în domeniul culturii și al orașului ; locuitori « mici » și « mari », „experți” ai vieții lor cotidiene, preocupați de spațiile lor de viață.
Concurs interșcolar ed. a II-a
Demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti
Vineri, 12 aprilie 2019, începând cu ora 1230, Muzeul de Etnografie Braşov, Bd. Eroilor nr. 21 A, vă invită la demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti, ocazie cu care elevii clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Diaconu Coresi din Braşov vor descoperi acest meșteșug, sub îndrumarea meşterului popular Gődri Ana, din Săcele.
Arta încondeierii ouălor are o veche origine precreştină, fiind practicată de locuitorii din Ţara Bârsei indiferent de originea lor etnică: români, saşi, maghiari.
Unul dintre obiceiurile importante ale ceangăilor din zona Săcele este meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor pascale. Femeile foloseau metoda „scrierii” cu condeiul și ceara de albine încălzită; pe fondul roșu, obținut din culori vegetale, se conturau motive decorative cu alb: tulipános (lalea), liliomos (crin), gerebés (grebla), veszettutas (calea rătăcită) ș.a.
Doamna Gődri Ana a transmis această artă copiilor și tuturor celor care au fost dornici să pătrundă tainele meșteșugului.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Primul muzeu românesc din Brașov
Edificarea instituțiilor culturale românești
din Transilvania după Unirea din 1918
Primul muzeu românesc din Brașov
Edificarea instituțiilor culturale românești
din Transilvania după Unirea din 1918
În cadrul programului Centenarul Marii Uniri derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, expoziția își propune să pună în lumină acțiunile întreprinse după Unirea din 1918 de către intelectualii români, pentru consolidarea sentimentului național și a afirmării românilor ca națiune.
Pentru prima oară după 81 de ani, expoziția reunește obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului ASTRA - primul muzeu românesc din Brașov, parte a strategiei culturale a noii Românii.
Expoziția oferă prilejul evocării unor marcante personalități care, cu pasiune și generozitate, și-au pus viața și întreaga activitate în slujba comunității brașovene; este vorba de colecționarul Dumitru Z. Furnică și publicistul Ion Colan.
Parteneri: Muzeul Județean de Istorie, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Prima Școală Românească, Biblioteca Județeană George Barițiu, Arhivele Naționale Brașov.
Festivitatea de decernare a distincției UNESCO „Tezaur Uman Viu” acordată domnului Iosif Iepure
Demonstraţie gastronomică de preparare a "măcinicilor"
Sâmbătă, 9 martie 2019, începând cu ora 11 30 , Muzeul de Etnografie
Braşov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21 A, vă invită la sărbătoarea Sf.
Mucenici, ocazie cu care elevii clasei a III-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 27 Anatol
Ghermanschi Braşov vor face o demonstraţie gastronomică de preparare a
măcinicilor după reţete tradiţionale, sub îndrumarea doamnei Neuvirt Valeria din
Şcheii Braşovului.
În calendarul popular românesc, în cadrul sărbătorilor cu dată fixă, ziua de 9
martie are o dublă semnificaţie: celebrarea echinocţiului de primăvară, ce marca
începutul anului agrar, hotarul dintre iarnă şi vară şi sărbătorirea celor 40 de Sfinţi
Mucenici din calendarul bisericesc creştin.
Conform unei legende, în vremea Imperiului Roman, 40 de soldaţi au fost
sacrificaţi de împăratul Licinius pentru că se declaraseră creştini. Ei au fost
pedepsiţi să stea o noapte întreagă dezbracaţi într-un lac îngheţat. Mama unuia
dintre ei a stat toată noaptea şi i-a încurajat, împărţindu-le pâine cu miere şi nucă.
În toate zonele etnografice ale României era obiceiul ca de 9 martie să se
facă diferite copturi în formă de om, albină, pasăre, colac. În Ţara Bârsei se făceau
din aluat colăcei în forma cifrei opt, care se fierbeau în apă îndulcită cu nucă,
numiţi măcinici.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Lansarea a două volume inedite dedicate Centenarului Marii Uniri
Concurs interșcolar - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918
Concurs interșcolar - Românii din zona Rupea, eroi în Primul Război Mondial - Participanţi la Marea Unire din 1918
Concursul nostru interșcolar s-a încheiat și suntem bucuroși să împărtășim cu voi rezultatele etapei a III-a, tragerea la sorți a taloanelor câștigătoare, care a avut loc astăzi. Îi felicităm pe câștigători pentru atenția de care au dat dovadă, implicare și creativitate.
Iată rezultatele finale:
Clasa a IV-a
Premiul I: Hristea Radu - Școala Gimnazială Rupea, cadrul didactic îndrumator: Schenker Laura
Premiul II: Șonca Teodora Victoria - Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Premiul III: Mihai Ionuț - Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Premiul IV: Haiduc Denisa-Maria, Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Ciulei Cornelia
Clasa a V a
Premiul I: Bartoș Călina - Școala Gimnazială Ungra, cadrul didactic îndrumator: Bianca Păcurar, Călbează Ruxandra
Premiul II: Munteanu Neghină Julia-Nicoleta - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Teodor Betina Mihaela
Premiul III: Epure Denisa Petruța - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Teodor Betina Mihaela
Mențiune: Cocea Alexandra Daria - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Sălăjean Cristina, Bănică Kinga-Emese
Clasa a VI a:
Premiul I: Szevuly Istvan, Școala Gimnazială Cața, cadrul didactic îndrumator: Jalbă Vladimir
Premiul II: Tobiaș Alina Maria, Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Bănică Kinga, Sălăjean Cristina
Premiul III: Vulcan Beatrix - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator Sălăjean Cristina
Mențiune: Angheluș Andra-Maria - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Bănică Kinga, Sălăjean Cristina
Clasa a VII a:
Premiul I: Frîncu Maria Mihaela - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Ciocan Dana
Premiul II: Lechea Narcisa Ioana - Școala Gimnazială Cața, cadrul didactic îndrumator: Jalbă Vladimir, Balasz Daniela
Premiul III: Munteanu Norica - Școala Gimnazială Comăna de Jos, cadrul didactic îndrumator: Ciocan Dana
Mențiune: Florea Izabela Alexandra - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Clasa a VIII a:
Premiul I: Roșca Cristina - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Premiul II: Dorobant Andrei - Școala Gimnazială Bethlen Samuel Racoș, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Premiul III: Forgacs Adina Irina - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Mențiune: Leucă Larisa Lavinia - Școala Gimnazială Hoghiz, cadrul didactic îndrumator: Gal-Șoncă Elisabeta.
Elevii câștigători sunt rugați să se prezinte în data de 19.12.2018 la Muzeul Etnografic Gh. Cernea Rupea, în intervalul orar 11:00 - 14:00 împreună cu o persoană adultă, pentru ridicarea premiilor.
Vă mulțumim tuturor pentru participare și implicare! Felicitări!
Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/Basarabia.
Miercuri, 8 august 2018, ora 13.00, Muzeul de Etnografie Brașov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21A, vă invită la deschiderea expoziției Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/Basarabia. Această expoziție este partea a doua a studiului transhumanței în zona celor șapte sate săcelene, prima expoziție pe acestă temă fiind „Urmele mocanilor săceleni în Dobrogea” . (2013)
Expoziția prezintă câteva familii de mocani din Săcele: Voinea, Aldea, Circa, Șerban-Mocanu, Tătaru și Beșleagă, și totodată familia Gologan, toți oieri vestiți, gospodari cu rost, respectați și cu dragoste de țară.
Mocanii săceleni păşteau oile din primavară până în toamnă pe păşunile alpine de pe versantele transilvănene, muntene şi moldovene ale Carpaţilor şi le iernau de toamna până primavara în Bărăgan şi bălţile Dunării. Rolul lor în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea și Basarabia a fost unul pregnant. Urmele lor au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi. Mocanii n-au adus cu ei doar turmele de oi, dar și graiul românesc, datinile, obiceiurile și cântecele lor care s-au regăsit în timp în satele dunărene și dobrogene.
Prin pasul Bratocea, mocanii, străbăteau în pășunile Carpaților, ajungând cu turmele lor la munte, vara, iar iarna o parte din ei coborau cu oile spre ținuturile de stepă și Bălțile Dunării, Nistrului sau a Tisei, cutreierând până în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea tot întinsul Bărăganului, Dobrogea și Basarabia, unii ajungând și mai departe, până în Crimeea, Caucaz, avântându-se chiar prin Turcia spre Macedonia.
În cadrul evenimentului vă invităm să degustați brânzeturi preparate după rețete tradiționale de la Ferma Cățean din Rodbav și vestitele plăcinte mocănești cu refrec.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Concurs interșcolar „Primul muzeu românesc din Brașov”
Clasa a V-a
Premiul I: Macaveiu Albert – Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Premiul II: Pelei Tamara Anisia - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Premiul III: Coman Miruna – Școala Gimnazială nr. 11 „St. O. Iosif”, cadru didactic îndrumător: Vlad Gabriela
Mențiune: Sulică Sanici Sophie - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Mențiune: Lie Ștefania - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Mențiune: Gabel Miruna Maria - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Alecu Ștefan
Clasa a VI-a
Premiul I: Popină Alexia – Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Primiul II: Drăgoi Adrian - Școala Gimnazială nr. 13, cadru didactic îndrumător: Savin Luminița
Premiul III: Drobot Camelia - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Georgescu Carmen
Mențiune: Manea Miruna - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Mențiune: Jipa Eduard Gabriel - Școala Gimnazială nr. 25, cadru didactic îndrumător: Spânu Tincuța
Mențiune: Ghiurca Tudor - Școala Gimnazială nr. 13, cadru didactic îndrumător: Savin Luminița
Clasa a VII-a
Premiul I: Bărcuțean Daria-Thea - Liceul Teoretic „J. Honterus”, cadru didactic îndrumător: Albici Marianne
Premiul II: Anghel Andreea - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Premiul III: Tolbas Daria - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Mențiune: Ciobanu Alexandra - Școala Gimnazială nr. 12, cadru didactic îndrumător: Enache Gabriel
Mențiune: Matei Raluca - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Mențiune: Robu Sara Diana – Liceul „Andrei Mureșanu”, cadru didactic îndrumător: Crețu Ana-Maria
Clasa a VIII-a
Premiul I: Cruceru Andreea - Școala Gimnazială nr. 27, cadru didactic îndrumător: Buzea Simona
Premiul II: Barna Ana-Maria - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Premiul III: Dobrișan Daniel - Școala Gimnazială nr. 2, cadru didactic îndrumător: Furnică Lizica Mihaela
Mențiune: Iordache Mihai - Școala Gimnazială nr. 6, cadru didactic îndrumător: Răilean Victoria
Mențiune: Ilie Monica Elena - Școala Gimnazială nr. 2, cadru didactic îndrumător: Furnică Lizica Mihaela
Mențiune: Munteanu Denisa – Școala Gimnazială Prejmer, cadru didactic îndrumător: Mîzgaciu Roxana
Discursul ritual și costumul tradițional din sud-estul Transilvaniei
Cartea „Discursul ritual și costumul tradițional din sud-estul Transilvaniei”, autori dr. Ligia Fulga și dr. Gabriela Chiru, este un volum dedicat Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Volumul este editat cu spirijinul financiar al Consiliului Județean Brașov.
Cu acest prilej, Muzeul de Etnografie Brașov urează tuturor românilor de pretutindeni un sincer „La mulți ani!”.
Lansare de carte „Amintiri”, N.G.V Gologan
Dobrogea- spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară
Textilele continuă să fascineze
În cadrul expoziției permanente Memoria fibrelor textile. De la împletitul manual la tricotajul mecanic vă invităm, joi 19 iulie 2018, ora 1200 , la sediul Muzeului de Etnografie Brașov, din Bd. Eroilor nr. 21 A unde va avea loc evenimentul cultural Textilele continuă să fascineze, întâlnire - dialog cu invitații muzeului, artiști actuali din domeniul textilelor.
Expoziția care prezintă publicului noi aspecte privind patrimoniul textil și surprinde tehnici de împletire a firelor de cânepă, in, lână, bumbac va fi onorată în această zi de prezența unor invitați speciali, păstrători și transmițători ai tradițiilor textile în contextul actual.
O veți cunoaște pe doamna Valeria Neuvirt, artist brașovean care ne-a sprijinit în demersul nostru de a reconstitui în cadrul expoziției două tehnici textile, împetitul cu bâtele și împletitul găitanelor la troaca cu ciocănele, un meșteșug practicat de locuitorii din Șcheii Brașovului.
Este o ocazie unică prezența în cadrul întâlnirii a dantelăreselor din Sâncrai, jud. Harghita; este vorba despre Berze Katalin și mai tinerele Laszlo Noemi, Kovacs Anita și Laszlo Kinga, care continuă tehnica dantelei cu ciocănele, originară din orașul Bruges, Belgia, tehnică înscrisă în patrimoniul imaterial UNESCO și transmisă de sute de ani din generație în generație.
O altă dantelăreasă prezentă în cadrul evenimentului este Violeta Roman din Feldioara care ne-a reconstituit în cadrul expoziției tehnica dantelei tip fileu.
Cunoscută în arta țesutului, Rodica Ispas din Avrig, lucrează și astăzi „cicuri pe lemn”cu care decorează textilele de interior, tehnică de împletit cu noduri, care va fi prezentă și în cadrul întâlnirii noastre.
Lor li se alătură membrii comunității din Săcădate, jud. Sibiu care ne vor încânta cu o prezentare a costumelor locale cu brâie împletite.
Acest eveniment este un prilej de întâlnire a acestor artiști actuali cu publicul, o ocazie de a-și demonstra abilitățile în practicarea acestor tehnici și totodată moment de recunoaștere din partea muzeului, a valorii lor excepționale în transmiterea tradițiilor textile.
Vă așteptăm!
Amintiri din Şcheii Braşovului Sărbători şi obiceiuri culinare
Joi, 12 aprilie 2018, începând cu ora 13.00, vă invităm la vernisajul expoziţiei Amintiri din Şcheii Braşovului. Sărbători şi obiceiuri culinare.
Expoziția își propune să ilustreze amintirile şcheienilor despre modul lor de viaţă şi alimentaţie, în funcţie de anotimpuri, de posturile religioase sau de „zilele de dulce”, de unele sărbători sau evenimente petrecute în familie: botez, nuntă, petreceri etc.
Aflaţi la intersecţia drumurilor comerciale şi a influenţelor venite atât din centrul Europei, cât şi din spaţiul balcanic, şcheienii, oameni gospodari, cu grădini şi vite, unii economi de oi, alţii negustori erau atenţi la ceea ce înseamnă „arta culinară”. Contactul cu o serie de practici, obiceiuri şi tradiţii gastronomice aparţinând altor culturi a îmbogăţit arta culinară de care beneficiem şi astăzi.
În cadrul evenimentului vă invităm să degustaţi vestitul rachiu al şcheienilor, Crampampuli, care se prepara din zahăr ars şi chimen.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Urmele mocanilor săceleni în Basarabia
Muzeul de Etnografie Brașov vă invită sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 12.00, la vernisajul expoziției: „Urmele mocanilor săceleni în Basarabia”, la sediul său din Săcele, b-dul Brașovului nr. 153.
Expoziția va prezenta șase familii de mocani: Voinea, Aldea, Circa, Șerban-Mocanu, Tătaru și Beșleagă. Mocanii săceleni păşteau oile din primavară până în toamnă pe păşunile alpine de pe versantele Carpaţilor şi le iernau de toamna până primavara în Bărăgan, bălţile Dunării și Basarabia. Care era rolul lor în societate, vă invităm să aflați în cadrul expoziției noastre!
Zilele europene ale morilor și patrimoniului mulinologic 2018
În perioada 19 - 20 mai 2018 se desfășoară a XXIV-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța, cu scopul salvgardării morilor ca bunuri de patrimoniu, care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică.
În anul 2018, Muzeul de Etnografie Brașov continuă să fie unul dintre partenerii acestei manifestări europene, aducând, cu această ocazie, în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane. La această ediție vom prezenta, în cadrul muzeului, un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentând locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.
Vă invităm pe pagina de facebook a muzeului să semnalați existența unor astfel de instalații, postând pe pagina noastră de facebook imagini pe care le dețineți și doriți să le faceți publice.
Vă invităm, de asemenea, să vizitați și site-ul oficial al Federaţiei Morilor din Franţa, www.fdmf.fr, unde sunt prezentate, sub forma unor fişe descriptive, însoţite de hărţi, fotografii și filme relevante, instalaţii cu valoare patrimonială din Franța și din alte țări europene.
Noaptea Muzeelor la Muzeul de Etnografie Brașov 2018
Muzeul de Etnografie Brașov, se pregătește să ofere vizitatorilor un program inedit cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 2018.
În primul rând, muzeul nostru asociază acest eveniment european, cu celebrarea Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, ajuns la a XXIV-a ediție, Muzeul de Etnografie Brașov fiind singurul muzeu din România partener al Federației Morilor din Franța care a inițiat acest tip de eveniment. La ediția din acest an, Muzeul de Etnografie Brașov aduce în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane, invitându-vă să urmăriți un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentand locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.
Totodată, în cadrul Nopții muzeelor, veți avea posibilitatea să vizitați noua expoziție permanentă Memoria fibrelor textile: de la împletitul manual la tricotajul mecanic, însoțită de reconstituiri inedite de tehnici de împletit, o ocazie în care puteți afla cum împleteau șcheienii găitanele la troaca cu ciocănele dar și alte tehnici precum, împletitul pe ramă, dantela cu ciocănele, tehnica macrameului sau broderia pe tul și file. De asemenea, în intervalul orar 19 30 - 21 00 se va desfășura Atelierul de împletit găitane în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare, în cadrul căruia puteți experimenta această tehnică împletind un șnur cu scop decorativ.
Mărțișor
„De curând, la sfârșitul lunii decembrie, 2017, Mărțișorul este înscris pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural al Umanității, sub titlul „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie", dosar multinațional elaborat de România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia.
Ziua de 1 Martie este importanta pentru noi toți, fiind semnul Mărțișorului care însumează practici tradiționale simbolice de început de primăvară. La baza ritualurilor acestei zile se află magia menită să protejeze bunul mers al primăverii privind asigurarea timpului frumos pentru semănături dar și sănătatea oamenilor și a animalelor din gospodărie.
Șnurul de Mărțișor, împletit în culoarea roșie și albă, are puteri protectoare și de purificare pentru cei care îl poarta, este o practică înca vie în societatea actuală, la care se adaugă noi mesaje afective: iubire,respect, atasament” - Ligia Fulga
Târg de Crăciun la Muzeul de Etnografie Brașov
O poveste cu marioneteColecția familiei Șesan
Natura de lângă noi
Accesorii şi podoabe în costumul urban şi artizani de azi
Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului vă invită la expoziţia temporară „Accesorii şi podoabe în costumul urban şi artizani de azi”. Expoziţia îşi propune să vă introducă în lumea costumului urban din secolele trecute, folosind ca pretext creaţiile de excepţie ale artizanilor contemporani, Violeta Roman (dantelăreasă din Feldioara) şi Sipos Gaudi István (bijutier din Săcele). Veţi putea admira podoabe executate cu măiestrie, fie că sunt bijuterii din metal sau dantelă realizată în tehnica frivolité.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 17 septembrie 2015, ora 12:00, în mansarda muzeului din Piaţa Sfatului nr. 15.
Noaptea Muzeelor laMuzeul Civilizației Urbanea Brașovului 2017
Braşoveni din elita româneascăFraţii Ion şi Alexandru Lapedatu la 140 de ani de la naştere
Bonbons, Chocolat, Caramels Istoria ciocolatei la Braşov
Brassói Magyar Dalárda 150 éves Corul mixt maghiar din Braşov la 150 de ani
Tradiții ceangăiești din Țara Bârsei
Păpuşile vă prezintă moda de altădată
Samaritenii din Markowa
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 6 aprilie – 14 mai 2017.
Lansarea albumului IERUSALIMLumină şi culoare
Zilele Europene ale Morilor
În perioada 20 - 21 mai 2017 se desfășoară a XXIII-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța, cu scopul salvgardării morilor ca bunuri de patrimoniu, care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică.
În anul 2017, Muzeul de Etnografie Brașov continuă să fie unul dintre partenerii acestei manifestări europene, aducând la cunoștința publicului larg rolul important al morilor și al instalațiilor hidraulice din lumea tradițională rurală, prin prezentarea a cinci obiective: Moara lui Vasile Greavu din Lisa, Moara Sofronica din Dejani, comuna Recea, Moara lui Sorin Şerban din Berivoi, comuna Recea, Moara lui Gheorghe Guşeilă din Bucium, comuna Şinca, Moara lui Islik din Satulung, Săcele.
Prin acest tip de manifestări dorim să atragem atenția asupra valorii acestor instalații, dar și a pericolului în care ele se află: fiind dezafectate, multe dintre ele sunt pe cale de dispariție.
Vă invităm pe pagina de facebook a muzeului la o dezbatere pe tema dispariției morilor: puteți semnala existența unor astfel de instalații hidraulice, postând pe pagina noastră de facebook informații și imagini pe care le dețineți. Vă invităm să vizitați și site-ul oficial al Federaţiei Morilor din Franţa, www.fdmf.fr, unde sunt prezentate, sub forma unor fişe descriptive, însoţite de hărţi, fotografii și filme relevante, instalaţii cu valoare patrimonială din Franța și din alte țări europene.
Ziua Internațională a Muzeelor
Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte astăzi, 18 mai 2017, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua Internaţională a Muzeelor. Obiectivul acestei zile este de a conștientiza publicul larg că muzeele rămân o modalitate importantă de schimb cultural, de progres, de colaborare între culturi. Tema în jurul căreia se va concentra această zi, în anul 2017, este „Muzeul și memoria: obiectele povestesc istoria voastră!"
Un nou geoparc în Județul Brașov?
Destine
Întâlnirea angajațilorFabricii de produse zaharoase Dezrobirea - CIBO
Atelier Cum se face încălțămintea?
În cadrul expoziției „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”, Muzeul de Etnografie Brașov organizează miercuri, 29 martie 2017, atelierul intitulat „Cum se face încălțămintea?”
Manifestarea constă în demonstrații susținute de meșterul pantofar brașovean Bálint István, care explică și exemplifică fazele de lucrul prin care trece o pereche de pantofi. Participanți vor fi elevi ai școlilor gimnaziale din Brașov. Demonstrațiile vor avea loc cu începere de la orele 9,00, respectiv 10.00. În epoca produselor în serie, Muzeul de Etnografie Brașov, dorește să susțină și să aducă în atenție meseriile uitate, lansând astfel prima manifestare expozițională de acest gen iar demonstrațiile de practicare a acestui meșteșug, aduc mai aproape publicul, în special publicul tânăr, stârnind curiozitatea.
Atelierul de bomboane de ciocolată
Manifestarea va avea loc joi, 30 martie 2017, și constă în mai multe demonstrații susținute de ciocolatierul brașovean Alexandru Pandrea, care va explica și va exemplifica procesul de fabricare a bomboanelor de ciocolată. Vor participa atât elevi ai școlilor generale din Brașov, cât și vizitatori ai muzeului. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului îi invită pe cei interesați să participe la „Atelierul de bomboane de ciocolată”, joi, 30 martie 2017, ora 14:30, la sediul din Piața Sfatului nr. 15. Accesul este inclus în costul biletului de intrare în muzeu, în limita locurilor disponibile.
Sweet Europe
Vineri, 31 martie 2017, între orele 17-19, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, va fi gazda unui eveniment special: Sweet Europe. Cele cinci scenarii pentru Europa, Erasmus, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, dar și cei 10 ani ai României în Uniunea Europeană... tot atâtea subiecte de dezbatere dar și de speranță în continuarea acestui cel mai frumos proiect al secolului XX. Reprezentanța Comisiei Europene în România vă invită vineri 31 martie, la o ciocolată caldă (sau un ceai), alături de Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene.
Prezența dvs, începând cu orele 17, la mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, este o onoare și o bucurie.